Έληξε το περιστατικό ομηρείας στη Γαλλία – Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο ο Μακρόν

Έληξε το περιστατικό ομηρείας στη Γαλλία – Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο ο Μακρόν
Armed Police officers man a cordon around a car in the 18th district of Paris on November 17, 2015 which is suspected to have been involved in the November 13, 2015 terror attacks in which at least 129 people were killed. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)

Πηγές του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν πως υπάρχουν τρία θύματα από την επίθεση, ενώ ο δράστης έχει εξουδετερωθεί. 

Ένας Μαροκινός ηλικίας περίπου 30 ετών, που παρακολουθείτο από τις αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό, φέρεται να είναι ο δράστης της σύλληψης ομήρων σε σουπερμάρκετ στην πόλη Τρεμπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η γαλλική αστυνομία σκότωσε τον ένοπλο που είχε ταμπουρωθεί στο σουπερμάρκετ στη νότια Γαλλία όπου νωρίτερα είχε συλλάβει ομήρους, επιβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. Νωρίτερα πηγή που πρόσκειται στην έρευνα είχε δηλώσει πως «ο άνδρας που είχε συλλάβει ομήρους είναι νεκρός», προσθέτοντας πως σκοτώθηκε στη διάρκεια εφόδου στο σουπερμάρκετ. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, είπε η πηγή.

Νωρίτερα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα και τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδό του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ».

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασόν που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην αρμόδια αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οποίας οι πρώτοι ανακριτές πρόκειται να φθάσουν επί τόπου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από τον Εισαγγελέα Παρισίων, Φρανσουά Μολέν, ο οποίος μεταβαίνει στην Τρεμπ.

Ολοκληρώνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων, για την ασφάλεια της περιοχής όπου ο τρομοκράτης έχει καταφύγει.