ΥΠΕΞ: «Κανένα επίσημο αίτημα συνδρομής για τη Συρία»

ΥΠΕΞ: «Κανένα επίσημο αίτημα συνδρομής για τη Συρία»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. 

Τα δεδομένα των εξελίξεων στη Συρία – 100.000 θύματα κι εκατομμύρια πρόσφυγες – με την πρόσφατη κλιμάκωση της «μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής του 21ου αιώνα», παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση.  «Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε παραπέμποντας σε αντίστοιχη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παράλληλα διευκρίνισε πως η Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή ξένη παρέμβαση, ενώ τόνισε πως η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων – των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.

O Μπάρακ Ομπάμα αποφασίζει για επίθεση στη Συρία

«Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος, «διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης».

Απαντώντας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που κάλεσε την κυβέρνηση να αντισταθεί στα σχέδια ξένων επεμβάσεων), ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «η Συρία δεν είναι μια ανθούσα δημοκρατία, που αναπτύσσεται εν μέσω ειρήνης και προόοδου».
Παραπέμποντας σχετικά στο «φωτεινό παράδειγμα» του Λεωνίδα Κύρκου που έβλεπε χωρίς παρωπίδες την εποχή του, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει αταβιστικά να κλειστεί στο καβούκι της», ούτε να διαμορφώσει τη στάση της με «αντανακλαστικά Ψυχρού Πολέμου».