Η Ελλάδα έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο

Η Ελλάδα έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο

Η Ελλάδα γίνεται ξανά διεθνώς πρώτη είδηση, αυτή τη φορά όμως με μία δόση ελπίδας στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρωζώνης.

«Ευρο-τρόμος» όπως λέει η λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα Bild ή «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» όπως γράφει η γαλλική Liberation, έχοντας -όπως σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ- τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα στο πρωτοσέλιδο και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη είδησή τους;

«Είναι η πρώτη φορά που μία χώρα της Ευρωζώνης κυβερνάται από ένα κόμμα που απορρίπτει την υποστηριζόμενη από τη Γερμανία λιτότητα, ενθαρρύνοντας έτσι τα αντίστοιχα κινήματα και σε άλλες χώρες», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, μνημονεύοντας όμως όχι μόνον τους Ισπανούς Podemos, αλλά και τα συγχαρητήρια που έσπευσαν να αποστείλουν στον Αλέξη Τσίπρα οι ηγέτες των δύο παρεκκλινουσών οικονομιών της Ευρωζώνης: ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Μαζί με την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να ρίξει πολλά δισ. ευρώ στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στην μακρά κρίση στην Ευρωζώνη», αναφέρει σημερινή ανταπόκριση του διεθνούς πρακτορείου από την Αθήνα.

«Η συμφωνία με το δεξιό κόμμα (των Ανεξάρτητων Ελλήνων) είναι μία ασυνήθιστη συμμαχία μεταξύ δύο κομμάτων που βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος», επισημαίνει, «όμως τους φέρνει κοντά το κοινό μίσος για το πρόγραμμα διάσωσης των ΕΕ και ΔΝΤ, που κρατά την Ελλάδα πάνω από το νερό».

«Το κυρίαρχο τώρα ζήτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της μπορούν να βρουν ένα κοινό συμφέρον που θα αρκεί για την επίτευξη συμφωνίας», σχολιάζει σε βασικό του άρθρο ο Guardian. «Το εάν υπάρχει δυνατότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να προσποιείται ότι η Ευρωζώνη μπορεί να επιτύχει μόνο με τη συνέχιση της δημοσιονομικής ορθότητας, η οποία προκάλεσε τον πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα».

«Αυτό δεν θα είναι εύκολο για την Άνγκελα Μέρκελ», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. «Παρ’ όλα αυτά, εάν και μέχρι η ζήτηση να τονωθεί στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη γενικότερα, οι πολιτικές δομές της Ευρώπης θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με στιγμές σαν και αυτή, ίσως και χειρότερες. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης. Ήρθε η ώρα για το βορρά για να ακούσει το μήνυμα από το νότο».

Όχι τυχαία, στην Ισπανία της εξίσου σκληρής λιτότητας -όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κλυδωνίζονται από σκάνδαλα διαφθοράς και οι αντισυστημικοί Podemos ετοιμάζονται να «αλώσουν» την πολιτική σκηνή, στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου- η εφημερίδα El Pais μιλά σήμερα για «θρίαμβο της ριζοσπαστικής αριστεράς», που «εγκαινιάζει ένα νέο κομματικό σύστημα και αναγκάζει την Ευρώπη να σκεφτεί πολιτικές κατά της κρίσης». «Η Ευρώπη παίζεται στην Ελλάδα» συμφωνεί και η El Mundo, προβλέποντας πολιτική «επιδημία» στην Ευρωζώνη.

Στη Γερμανία εν τω μεταξύ -όπου έχει αρχίσει δημόσια πια το πολιτικό «μαλλιοτράβηγμα» για την αναγκαιότητα ή μη ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, συνοδευόμενου ή μη με τον «μπαμπούλα» ενός «ξαναζεσταμένου» Grexit- η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διχάζει.

Μπορεί να αποτελέσει «ένα σενάριο φρίκης», γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Der Spiegel, «όμως η ψηφοφορία αυτή μπορεί εξίσου να περάσει θετικά στην ιστορία», ως «η ημέρα που οι Έλληνες πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους». «Ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει που τιμώρησαν μια παλιά πολιτική ελίτ, η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνει την Ελλάδα στον γκρεμό» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, εκτιμώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «είναι αρκετά ευφυής» ώστε «να αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας».

Όμως «η Ευρωζώνη δεν είναι χαρτοπαικτική λέσχη, στην οποία καθένας μπορεί να παίζει όπως θέλει (…) Η συμφωνία είναι συμφωνία!», υπογραμμίζει η λαϊκίστικη Bild, στέλνοντας μάλιστα και το δικό της μήνυμα στον Έλληνα νέο πρωθυπουργό για την αξίωση «κουρέματος» του χρέους: «Λυπούμαστε, κύριε Τσίπρα, αλλά αυτό πάει πολύ!»

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Berliner Zeitung, «ούτε ο Τσίπρας ούτε η τρόικα θέλουν μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», μεταφράζοντας έτσι το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών ως «μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Άλλωστε «σε αντίθεση με τα κατεστημένα κόμματα», ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ «χαίρει εμπιστοσύνης» στη χώρα του, καθώς «δεν θεωρείται μαριονέτα των ξένων πιστωτών», υπογραμμίζει η γερμανική Die Welt, προβλέποντας ότι «η ανάγκη ενδέχεται να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα απρόσμενα μεταρρυθμιστή».

«Το αν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει τις ελπίδες των ψηφοφόρων δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα κάνει μια ωραία κωλοτούμπα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με νέες πιστωτικές γραμμές», σχολιάζει καυστικά η Süddeutsche Zeitung. «Για το μέλλον της χώρας του είναι εξίσου σημαντικό να τολμήσει την τομή με το πελατειακό κράτος. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια νέα Ελλάδα».

Είναι πράγματι λοιπόν «ο Αλέξης Τσίπρας ο άνθρωπος της στιγμής;» διερωτάται στην ιστοσελίδα του το CNN, χαρακτηρίζοντάς τον «το παιδί-θαύμα της ελληνικής νέας Αριστεράς». «Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα», επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο σε ανταπόκριση από την Αθήνα, συνοψίζοντας τις προκλήσεις. «Θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει όταν ασκήσει εξουσία και από το πώς θα τον αντιμετωπίσει η ΕΕ και οι ηγέτες της. Η σκληρή δουλειά μόλις τώρα αρχίζει»!