Η Ελλάδα στηρίζει τον Εύξεινο Πόντο

Η Ελλάδα στηρίζει τον Εύξεινο Πόντο
Photo: Ingram Publishing

Η χώρα επιδιώκει την προώθηση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μ. Σπινέλλης

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητες στήριξης της οικοδόμησης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, τόνισε ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της 69ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στον οποίο η Ελλάδα είναι προεδρεύουσα χώρα την τρέχουσα περίοδο.

Εκ μέρους των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, ο κ. Σπινέλλης αναφέρθηκε στο σχέδιο ψηφίσματος για τη «Συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου», υπογραμμίζοντας την «πολύτιμη υποστήριξη» και το «θετικό πνεύμα» απ’ όλες τις χώρες για τη συνυποστήριξή τους προς το ψήφισμα.

Όπως επισήμανε, «ο ΟΣΕΠ, με σχεδόν 23 χρόνια διάρκεια ζωής, είναι ο πιο περιεκτικός και θεσμικά ώριμος περιφερειακός οικονομικός οργανισμός στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του σε πολλούς τομείς, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Έλληνας Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, «η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή ως ένα κομβικό σημείο για την ενέργεια και τις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ως εκ τούτου, η δραστηριότητα του ΟΣΕΠ αυξήθηκε, αναγνωρίζοντας τη σημασία των περιφερειακών πρωτοβουλιών, των κοινών σχεδίων και των ενισχυμένων συμμαχιών ως σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων και για την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης».

Ο κ. Σπινέλλης τόνισε ότι η ελληνική προεδρία του ΟΣΕΠ, που άρχισε από την 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2014, επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις δυνατότητες στήριξης της οικοδόμησης οικονομικής συνεργασίας και με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την εμφάνιση του οργανισμού ως το «κατάλληλο φόρουμ» για τη συνεργασία, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων έργων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογράμμισε, ο ΟΣΕΠ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να ενισχύσει τη συνεργασία του με τα Ηνωμένα Έθνη και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε τομείς εργασίας και κοινού ενδιαφέροντος για τους δύο οργανισμούς.

Κατά την ομιλία του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας σημείωσε ότι οι προσπάθειες του ΟΣΕΠ συμβάλλουν στην επίτευξη «ευρύτερης συνεργασίας» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα «ενθαρρύνει συντονισμένες ενέργειες και κοινές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων». Πρόσθεσε δε ότι για τον σκοπό αυτό, τομείς προτεραιότητας που ήδη υφίστανται στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ενέργεια, η θεσμική μεταρρύθμιση, η χρηστή διακυβέρνηση, το εμπόριο, η οικονομική ανάπτυξη, η γεωργία και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούν την «αναγκαία βάση» για την ανάπτυξη πρόσθετων κοινών σχεδίων στην περιοχή.

Καταλήγοντας, ο πρέσβης κ. Σπινέλλης εξέφρασε την ελπίδα ότι το φετινό ψήφισμα θα «ενισχύσει περαιτέρω» τη σχέση και τη συνεργασία ΟΗΕ-ΟΣΕΠ, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση τόσο των αρχών και των στόχων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των σκοπών και των στόχων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.