Η Ελλάδα στους πλέον δυναμικούς προορισμούς του 2013

Η Ελλάδα στους πλέον δυναμικούς προορισμούς του 2013

O Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν την Ελλάδα να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά για το 2013.

Το ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στον τομέα των αφίξεων τουριστών το 2013 το είχαμε ακούσει και ξανακούσει αρκετές φορές κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει όμως και ο Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) στην τελευταία του έκθεση για τις διεθνείς τουριστικές μετακινήσεις του 2013.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των δυναμικών τουριστικών προορισμών της περασμένης χρονιάς για την Ευρώπη με αύξηση αφίξεων της τάξης του 15,5%, ποσοστό υπερτριπλάσιο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στην κορυφή παγκοσμίως βρίσκεται μία άλλη χώρα που είχε βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας το 2012. Πρόκειται για την Ιαπωνία που οι επισκέπτες φαίνεται ότι ξεπερνούν σιγά σιγά το σοκ του πυρηνικού δυστυχήματος στην Φουκοσίμα. Το παραπάνω στοιχείο σε συνδυασμό με το φθηνό γιεν είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων κατά 24%.

Διαβάστε ακόμη: Τουριστικός οδηγός πόλεων στο κινητό σου, με ένα κλικ

Από την Ασία – η οποία μαζί με την Αφρική ήταν οι ήπειροι που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης αφίξεων (5%) – προέρχονται και οι επόμενοι δυναμικοί προορισμοί, όπως η έκπληξη που ακούει στο όνομα Καζακστάν (+21,9) και η Ταϊλάνδη (19,6%), η οποία είχε αντιμετωπίσει πολιτικές αναταραχές το 2012.

Την Ελλάδα ακολουθούν χώρες, όπως η Φιλιππίνες (11,2), το Βιετνάμ (10,6%), η Τουρκία (10,5%) που αποτελεί έκπληξη αν υπολογίσει κανείς ότι το 2013 ήταν μία χρονιά αρνητικής δημοσιότητας με αρκετά επεισόδια σε όλη την χώρα, η Ρωσία (επίσης 10,5%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10,4%). Σε ότι αφορά τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη η πρώτη τριάδα (Γαλλία, Αμερική και Κίνα) παρέμεινε σταθερή σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης: Δέκα νέες αφίξεις στο κέντρο της Αθήνας

Ποιοι είναι τώρα αυτοί που ζεσταίνουν την ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας και την οδήγησαν να τρέχει με αύξηση 5% παγκοσμίως το 2013; Μα φυσικά οι Κινέζοι. Έχοντας περάσει στην κορυφή των παγκόσμιων ταξιδιωτών το 2012, πέρυσι διεύρυναν ακόμη περισσότερο την θέση τους, καθώς με βάση τα στοιχεία 9μήνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού παρουσίασαν μία αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Από κοντά φυσικά και οι Ρώσοι, οι οποίοι εμφάνισαν μία αύξηση της τάξης του 26% για το ίδιο διάστημα. Αύξηση που τους κατατάσσει στην πέμπτη θέση ως τον πιο πολυταξιδεμένο λαό για την χρονιά που πέρασε.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση των Τούρκων τουριστών κατά 24%, ενώ κατά 18% αυξήθηκαν οι κάτοικοι του Κατάρ και των Φιλιππίνων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Διαβάστε: Αισιοδοξία στον κλάδο του τουρισμού για το 2014