Η Ελλάδα του 19ου αιώνα στα χέρια του Οίκου Sotheby’s

Ανάμεσα στους δημοπρατηθέντες πίνακες της κλασσικής περιόδου φιγουράρουν έργα Γάλλων ζωγράφων με ελληνική χροιά. 

Στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s «Οld Master & 19th Century Paintings & Drawings» στο Παρίσι στις 26 Ιουνίου θα διατεθούν δύο σπάνια έργα από τον Gustave Boulanger και τον Louis Dupré.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου, και οι δύο πίνακες αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα – για την ιστορία της, την τέχνη της και τις σύγχρονες συνθήκες, καθώς προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Καλλιτέχνες όπως ο Gustave Boulanger είχαν ένα εξιδανικευμένο όραμα για την Ελλάδα, και εμπνέονταν από τα αντικείμενα, τα κοστούμια και τις ακουαρέλες που έφερναν στη Γαλλία οι καλλιτέχνες που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα. Άλλοι καλλιτέχνες αντλούσαν έμπνευση από τις στρατιωτικές εκστρατείες ή τις αρχαιολογικές αποστολές.

Στην περίπτωση του Louis Dupré (1789-1837), ο πίνακάς του απεικονίζει το πορτραίτο του Γάλλου Προξένου Louis Fauvel να βρίσκεται καθισμένος σε μια βεράντα πίσω από ένα καβαλέτο, με την Ακρόπολη στο βάθος (εκτίμηση: 80.000-120.000 ευρώ).

Ο Louis Dupré σπούδασε με τον David και ήταν ο επίσημος καλλιτέχνης του Jérôme Bonaparte στο Kassel (Westphalia). Ο ίδιος επισκέφτηκε την Ελλάδα από το Φεβρουαρίου έως τον Απριλίου του 1819, και ο πίνακάς του αντανακλά το ενδιαφέρον του για τα κλασικά μνημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

Untitled

Ο Louis-Sébastien Fauvel απεικονίζεται δίπλα σε ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, που δείχνει τον Λαπίθη να μάχεται τον Κένταυρο, που έγινε σύμβολο των διαφορών μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της απόκτησης των αρχαιοτήτων.

Ανακαλύφθηκε από τον Fauvel στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη του 1788, αλλά, καθώς μεταφερόταν στη Γαλλία, δεσμεύτηκε από το Βρετανικό στόλο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Louis Boulanger

Το Παλληκάρι και ο Πολεμιστής από τον Louis Boulanger (1806-1867) προσφέρει ένα πιο ευφάνταστο όραμα της Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα (εκτίμηση 60.000-80.000ευρώ).

Διαβάστε ακόμα:

Σπάνια σύνθεση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ βγαίνει στο «σφυρί»

Το ακριβότερο βιολί στο κόσμο αξίζει περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια

Ένα «μπλε διαμάντι» σε έναν ωκεανό εκατομμυρίων