«Ελλάς Γαλλία συμμαχία» απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν θα είναι και η συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Βelhara, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού και του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, έχει καταλήξει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου.

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες με τον Γάλλο πρόεδρο την Τετάρτη, με την Αθήνα να αναμένει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα από τον Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα για την προκλητική της στάση τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την παράνομη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ.

Η επίσκεψη έχει πολυεπίπεδη σημασία, καθώς πέραν των εθνικών ζητημάτων που βρίσκονται στην αιχμή του ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο θα παρευρεθούν σε εκδήλωση του ελληνογαλλικού φόρουμ, με συμμετοχή πάνω από 100 επιχειρήσεων.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν θα είναι και η συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Βelhara, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού και του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, έχει καταλήξει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου.

Δηλώσεις στήριξης και καταδίκης των τουρκικών ενεργειών

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Με αφορμή τον κατάπλου του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude» στο λιμάνι του Πειραιά, για να λάβει μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, έδωσε συνέντευξη Τύπου επί του πλοίου, όπου μίλησε για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, που είναι σε άνθιση, ενώ καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και χαρακτήρισε ως «ψευτοσυμφωνία» το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικότερα στο θέμα της ‘Αμυνας, και ακόμα περισσότερο λόγω αυτών που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα υπουργεία ‘Αμυνας και στα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών και προσδοκούμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γαλλία επιθυμεί πάντοτε να προσφέρει την βοήθεια της στην Ελλάδα και βεβαίως όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός εταίρος είναι για μας η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μεζονάβ.

Για τις τουρκικές προκλήσεις και για το θέμα της Λιβύης, ο κ. Μεζονάβ σημείωσε: «Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιδεικνύει πρόσφατα ένα μεγάλο ακτιβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τίθεται θέμα να δούμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συμπεριφορά. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σσ την Τουρκία) η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Μιλάω συγκεκριμένα για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Λιβύη, το οποίο εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου μας Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε δηλώσει ότι είναι άκυρο και δεν ισχύει. Είναι μια σαφής παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας, μια ψευτοσυμφωνία εις βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε την θεωρούμε ως μη γενόμενη και πλήρως και απερίφραστα καταδικαστέα».

Σχετικά άρθρα