Ελληνικά πλεκτά βγαλμένα από παραμύθι

Ελληνικά πλεκτά βγαλμένα από παραμύθι

Η Αγγελική Αμπαζοπούλου μιλά για την Vintage Soul και τα χειροποίητα παιδικά ρούχα που έχουν αποκτήσει οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Η αγάπη της για το σχέδιο μόδας ήταν κάτι που την ακολουθούσε σε όλη της τη ζωή. Μολονότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός που επέλεξε ήταν διαφορετικός από την κλίση που εκδήλωνε στις χειροτεχνίες , αφού σπούδασε marketing στο τμήμα «Εμπορίας & Διαφήμισης», η εσωτερική της ανάγκη για δημιουργία δεν άργησε να βγει τελικά στην επιφάνεια και να μετουσιωθεί σε πράξη. Η Αγγελική Αμπαζοπούλου, ιδρύτρια της Vintage Soul, είναι η γυναίκα επιχειρηματίας που με τις πλεκτές δημιουργίες της ντύνει τους «λιλιπούτιους» καταναλωτές με χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ. Η χάρη των πλεχτών ρούχων, που έγιναν παγκοσμίως γνωστά και μέσω της πλατφόρμας Etsy, έχει φτάσει πλέον μέχρι την Αμερική, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε ζήτηση και από την αγορά της Σιγκαπούρης.

Με την αγορά χειροποίητων πλεκτών ρούχων να κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε δημιουργίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, μακριά από τη μόδα που υπακούει στους κανόνες της μαζικής παραγωγής, τα περιθώρια ανάπτυξης που εμφανίζονται για όσους δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο διαφαίνονται μεγάλα. Όπως αναφέρει η Αγγελική στο Fortunegreece.com, τα χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ, ιδιαίτερα τα πλεκτά ,για τον λόγο του ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να είναι πολύ οικονομικά συγκριτικά με εκείνα της μαζικής παραγωγής, απευθύνονται σε μια μερίδα κόσμου που αγαπά και ψάχνει ιδιαίτερα πράγματα, και εκτιμά τα χειροποίητα προϊόντα. Ο βασικός λόγος που έχει οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό στην επιλογή vintage προϊόντων είναι, σύμφωνα με την ίδια, το αίσθημα κορεσμού από την τυποποίηση και τη μαζική παραγωγή. «Δεν πιστεύω ότι η ζήτηση για χειροποίητα ρούχα είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά της κοινωνικής. Πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί να αντιμετωπίζονται ως μάζα από τις πολυεθνικές και έτσι γυρίζουμε πάλι στην εποχή που οι σχεδιαστές δημιουργούσαν σχέση με τους πελάτες τους, έχτιζαν πάνω στην προσωπικότητα του καθενός και τον αντιμετώπιζαν ως μονάδα».

Δυναμική παρουσία σε Αμερική , Ευρώπη και Αυστραλία
Τα πλεκτά που φέρουν την επωνυμία Vintage Soul πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο , ενώ διεξάγονται συζητήσεις για την τοποθέτηση του ελληνικού brand σε καταστήματα του εξωτερικού. Παράλληλα βρίσκεται υπό κατασκευή το e-shop της εταιρείας, μέσα από το οποίο θα παρέχονται ειδικές προσφορές σε προϊόντα προηγούμενης σεζόν, καθώς και το προνόμιο συγκέντρωσης πόντων με κάθε αγορά, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει έκπτωση σε επόμενες αγορές του.

Σημαντικό εργαλείο για την επέκταση της εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα αποτέλεσε και η συμμετοχής της στην πλατφόρμα Etsy, το γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα που προωθεί χειροτέχνες. «Ζούμε σε μια εποχή που τα βήματα μας πρέπει να είναι προσεκτικά και μικρά γιατί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια λάθους, οπότε πλατφόρμες όπως το Etsy είναι σπουδαία μέσα για να γίνει μια σημαντική αρχή, από την οποία θα πάρεις τα πρώτα μηνύματα για το προϊόν σου και την αποδοχή που έχει ή δεν έχει από τον κόσμο. Χωρίς φυσικά να πάρεις μεγάλο ρίσκο. Τα προϊόντα μας έχουν πλέον σταλεί σε Αμερική , Ευρώπη Αυστραλία και συνεχίζουμε».

Οι πιο εμπορικοί κωδικοί που καταγράφουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα «παπουτσάκια αγκαλιάς», από τα οποία και ξεκίνησε η Vintage Soul, αλλά και τα φορέματα που μοιάζουν να είναι βγαλμένα από παραμύθι και παραπέμπουν σε «πριγκιπικά» κοριτσίστικα ενδύματα. Ο χρόνος παραγωγής εξαρτάται από το είδος του προϊόντος και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, για ένα ζευγάρι παπουτσάκια μπορεί να χρειαστούν μέχρι και πέντε ώρες προκειμένου να λάβουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο για τα υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως το αιγυπτιακό βαμβάκι, το μετάξι, το μαλλί μερινό και ο αλπακάς. «Υπάρχουν κάποια standard σχέδια ως βάση, τα οποία χαρακτηρίζουν το στυλ της εταιρίας και πάνω σε αυτά χτίζουμε το προϊόν σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη. Έχουν υπάρξει φορές, όμως, που έχει σχεδιαστεί ένα προϊόν για κάποιο πελάτη εξαρχής χωρίς να υπάρχει κάποιο αντίστοιχο σχέδιο στην συλλογή μας».

Το πιο ωραίο σχόλιο που ακούει συνήθως για τα δημιουργήματά της η Αγγελική είναι πως παραπέμπουν σε παραμύθι, ένα παραμύθι που όπως λέει και η ίδια ειδικά στις μέρες μας το έχουμε όλοι ανάγκη. «Εύχομαι και ελπίζω κάθε μέρα που περνάει να εξελισσόμαστε , να γινόμαστε καλύτεροι να αντέξουμε και να επιβιώσουμε μέσα στην περίοδο της κρίσης και να συμβάλουμε κι εμείς στο να δημιουργούμε ένα παραμυθένιο περιβάλλον για τα παιδιά. Να ζωντανεύουμε αυτά που διαβάζουν στα παραμύθια μέσα από της δημιουργίες μας».
.