Ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ και αλλαγή κυβέρνησης προβλέπει η Goldman Sachs

Ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ και αλλαγή κυβέρνησης προβλέπει η Goldman Sachs

Τα σενάρια της επενδυτικής τράπεζας για επιλεκτική χρεοκοπία, διπλό νόμισμα και έξοδο από το ευρώ.

Τις προβλέψεις της για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, περιλαμβάνει σε σημείωμά της η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με το σενάριο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει πως είναι πολύ πιθανή η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας, η κυκλοφορία διπλού νομίσματος ή αλλιώς IOUs για λόγους διασφάλισης των πληρωμών, αλλά και ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, το ρίσκο αυτής της επιλογής δεν είναι συμμετρικό και ποικίλει σε βάθος χρόνου. Βραχυπρόθεσμα, προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν κι άλλο τα χρονικά περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Όμως, μακροπρόθεσμα, λέει η τράπεζα, καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: την πιθανότητα μιας τεχνικής χρεοκοπίας, τα IOUs και ο έλεγχος κεφαλαίων για να αποφευχθεί ο πανικός.

Η Goldman Sachs αναφέρεται στην αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, κάτι το οποίο θεωρούσε αναμενόμενο, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει τι μπορεί να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Αναφερόμενη στην αυξημένη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες μέρες, η τράπεζα τονίζει την καθοριστική παρέμβαση της ΕΚΤ την Παρασκευή για να κρατηθεί ζωντανό το τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της, η Goldman Sachs εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της τις επόμενες μέρες. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι διαφορές σε τεχνικά ζητήματα δεν είναι υπερβολικές, υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να θεωρείται λυμένο, όμως οι διαφορές των δανειστών με τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης (συνταξιοδοτικό, ΦΠΑ, ασφαλιστικό) παραμένουν αγεφύρωτες.

Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η πληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου δεν θα πραγματοποιηθεί. «Οι ελληνικές αρχές έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς καμία επέκταση του προγράμματος», αναφέρει η τράπεζα, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να προκαλέσει αντίδραση της ΕΚΤ για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Όπως προβλέπει η επενδυτική τράπεζα, η πιθανή επόμενη μέρα της μη πληρωμής του ΔΝΤ θα περιλαμβάνει την πληρωμή συντάξεων και μισθών στο δημόσιο με IOUs και τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων. Αυτή η εξέλιξη, λέει η Goldman Sachs, θα έχει βαρείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, και προβλέπει ότι τέτοιου είδους μέτρα θα επιφέρουν άμεσες πολιτικές αλλαγές στη χώρα, εννοώντας ότι είναι πιθανό να αντικατασταθεί η παρούσα κυβέρνηση από μια κυβέρνηση που θα έρθει σε συνεννόηση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Goldman Sachs θεωρεί βέβαιο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

Όσον αφορά τη στάση των δανειστών, η τράπεζα θεωρεί ότι θα παραμείνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, εκτός από μερικές επί μέρους αλλαγές οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο των σταθερών υποχρεώσεων κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Προβλέπει, μάλιστα, και πιθανή νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναλόγως με τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι πιστωτές θα υποχωρήσουν υπό το βάρος των συνεπειών για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία έπειτα από μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ προβλέπει πως μια συμφωνία για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα προκαλέσει «επανάσταση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας, η Goldman Sachs θεωρεί πως αυτή είναι αδύνατη εάν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, η Goldman Sachs θέτει και το σενάριο που λέει πως, παρά τις όποιες πολιτικές αλλαγές, τα έκτακτα μέτρα που προτείνονται από τους δανειστές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση της κοινής γνώμης όσον αφορά την αποδοχή ενός νέου προγράμματος, γεγονός το οποίο ίσως κινδυνεύσει να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη κι αν η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα προβλέπει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πιθανό νέο πρόγραμμα εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εκκρεμούσες πληρωμές, ενώ ούτε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα δεχτούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Συμπερασματικά, η Goldman Sachs προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης. Μπορεί, λέει η τράπεζα, η σχέση της χώρας με τα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ να διαταραχθεί, όμως δεν θα σπάσει η αλυσίδα του ευρώ και τελικά θα βρεθεί κάποια νέα κοινή τομή, υπονοώντας ακόμη και άμεσες πολιτικές αλλαγές.