Ελληνική έξοδος στις αγορές…μόνο για ξένους

Ελληνική έξοδος στις αγορές…μόνο για ξένους

Οι τράπεζες JPMorgan Chase & Co. και Deutsche Bank το επαναλανσάρισμα των ελληνικών ομολόγων.  

Μόνο ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στην πρώτη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά το 2010, που θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ έβαλε «φρένο» στη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο προβλέπει ότι στην πρώτη έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές για δύο λόγους:

1) Για να αποσταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι εκείνοι που «γύρισαν την πλάτη» στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια (7 Απριλίου 2010 ήταν η τελευταία έκδοση), τώρα την εμπιστεύονται ξανά και η χώρα εξέρχεται σταδιακά από τα Μνημόνια.

2) Γιατί η Τρόικα (και ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ζήτησε να μη χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες τον μηχανισμό του νέου ομολόγου για να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, τη στιγμή που ήδη χρησιμοποιούν για τους ίδιους λόγους τον μηχανισμό της ΕΚΤ (ELA).

Κανείς δεν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η νέα ομολογιακή έκδοση στηρίχθηκε σε εγχώριες δυνάμεις, ενώ και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες πως η έξοδος της χώρας στις αγορές «σημαίνει ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσει σιγά-σιγά να δοκιμάζει την επιστροφή της, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να «θολώσει» τα νερά για την επικείμενη έξοδο, καθώς τόνισε πως η οικονομία δεν έχει ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τράπεζες JPMorgan Chase & Co. και Deutsche Bank AG θα διαχειριστούν την επικείμενη έξοδο στις αγορές. Χθες το spread των ελληνικών ομόλογων υποχώρησε κάτω από το 6,2% από 30% που ήταν το 2012.

Διαβάστε περισσότερα: 

Όχι σε «προφητείες» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

WSJ: «Η Ελλάδα πλησιέστερα στην “ανάσταση” της»