Ελληνικό: Υπερψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του «φιλέτου» της αθηναϊκής ριβιέρας

Ελληνικό: Υπερψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του «φιλέτου» της αθηναϊκής ριβιέρας

Οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισ. ευρώ. Πως θα δείχνει το Ελληνικό μετά την ολοκλήρωση. 

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο αύριο θα εισαχθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη ΧΑ.

Αν και η κυβέρνηση δια στόματος Αριστείδη Μπαλτά διευκρίνισε ότι «η σύμβαση δεν είναι η ιδανική», έγιναν κάποιες αλλαγές από την αρχική, με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, να αναφέρει ότι«στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να μεγαλώσουν οι υποχρεώσεις των επενδυτών και να διασαφηνιστούν κάποια ζητήματα».

Όπως επεσήμανε, «οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα έργα υποδομής, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το βάρος για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού πάρκου, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το 50% για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς και την αύξηση του πρασίνου με μείωση στη δόμηση, και μειωμένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας στο 15%».

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα συμφωνήθηκε αντί για 15ετία να καταβληθεί προσπάθεια το 80% του έργου να υλοποιηθεί στα πρώτα 12 χρόνια και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής και στη διαμόρφωση του πάρκου. Ζητήθηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να καταβληθεί το 50% του τιμήματος.

Ένα από τα μεγαλύτερα Μητροπολιτικά Πάρκα στην Ευρώπη, το Ελληνικό,  θα περιλαμβάνει κοινόχρηστο, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής έκτασης 2000 στρεμμάτων, το οποίο θα διαθέτει και συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία. Επιπλέον προβλέπονται χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ., οδηγόντας σε συνολική έκταση 2,6 χιλιάδων στρεμμάτων Πρασίνου και Αναψυχής.

Ακόμη, μετά τη διαπραγμάτευση προέκυψε συμφωνία για τη δημιουργία σε όμορες περιοχές αλλά και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής πνευμόνων πρασίνου, μέσω μεταφοράς στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων. Αυτή η πρόβλεψη αφορά 300 στρέμματα στο Ελληνικό που θα υποδεχθούν άλλες κοινωφελείς χρήσεις για να ελευθερωθούν χώροι σε άλλες περιοχές.

Μέσα στην έκταση θα κατασκευαστεί εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων.

ελληνικό

Έχει γίνει η πρόβλεψη για κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο ακίνητο του Ελληνικού για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου ενώ εντάσσεται η πρόβλεψη για ανάπλαση και αναβάθμιση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου ανοικτής παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την πόλη της Αθήνας, όσο και για τη χώρα ευρύτερα, σε μια σειρά αξόνων όπως είναι το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Global Investment Group που ανέλαβε το έργο, είναι μια διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, η οποία αποτελείται από την Κινεζική Fosun, την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και τον Όμιλο Λάτση, που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναλάβουν την ανάπλαση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έργου αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης.