Ελληνικός «αέρας» φυσά στο Λονδίνο

Ελληνικός «αέρας» φυσά στο Λονδίνο

Περισσότερες από χίλιες συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων επενδυτικών οίκων αναμένεται να έχουν οι εκπρόσωποι των 31 εισηγμένων στο 9ο χρηματιστηριακό Roadshow.

Στο Λονδίνο είναι στραμμένη από σήμερα η προσοχή καθώς ξεκινά με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών εισηγμένων το ένατο ελληνικό Roadshow.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι από τις 31 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο τριήμερο συνέδριο αναμένεται να διαξάγουν περισσότερες από χίλιες συναντήσεις με επροσώπους κορυφαίων funds, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται για τον κλάδο των τραπεζών, αλλά και για εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών και των τυχερών παιχνιδιών.

Οι εισηγμένες που θα συμμετέχουν στο εφετινό roadshow είναι οι εξής: Εθνική, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Eurobank Properties, Folli Follie, Fourlis, Frigoglass, ΓΕΚ- Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Κρι- Κρι, Lamda Development, ΜIG, ΜΕΤΚΑ, MLS Πληροφορική, Μότορ Οϊλ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, ΔΕΗ, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Ελλ. Τεχνοδομική- Άνεμος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ημερησία, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 160 fund managers από τουλάχιστον εκατό διεθνείς οίκους θα βρεθούν στο Λονδίνο το τριήμερο Τετάρτης – Παρασκευής. Μεταξύ των πιο γνωστών funds βρίσκονται τα εξής: JP Morgan, Capital York, Marathon, Centaurus, East Capital, Wellington, Hermitage Capital, Orange Capital, Millenium, Argonaut, Spinnaker Capital, Stone Lion Capital, UBS, Perry Capital, Renaissance AM.

Κατά τη διάρκεια του «ελληνικού τριημέρου» έχουν προγραμματισθεί επίσης ομιλίες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, αλλά και του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών αναμένεται να κληθούν να απαντήσουν σε πληθώρα θεμάτων, εστιάζοντας στην οικονομία, τις εκτιμήσεις των εισηγμένων για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και τον πολιτικό «κίνδυνο», θέμα που δεν παύουν να επισημαίνουν οι ξένοι επενδυτές, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες εταιρείες εκτός τραπεζών αναμένεται να ερωτηθούν για την πορεία του κλάδου τους, για τις προοπτικές κερδοφορίας και τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα βασικά ερωτήματα των ξένων προς τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών θα αφορούν στα stress tests, το ύψος και την ποιότητα του δανεισμού, καθώς και την προοπτική κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, όπως αναφέρει η Ημερησία, παράλληλα με το roadshow αναμένεται και η εξαμηνιαία αναθεώρηση των FTSE, η οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, και επηρρεάζει σημαντικά τις επενδύσεις των ξένων funds. Η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από τον διεθνή οίκο Morgan Stanley, λειτούργησε θετικά για το Χρηματιστήριο γιατί αυξήθηκε η στάθμισή του στους νέους δείκτες του οίκου και εισέρρευσαν στην αγορά περισσότερα κεφάλαια.

Προχθές το Χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από τη Standard & Poors σε αναδυόμενη αγορά, ωστόσο όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες αυτό δεν προδικάζει την απόφαση FTSE που λαμβάνεται με διαφορετικά κριτήρια.