Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Εισέρχεται στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια

Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Εισέρχεται στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια
epa10928723 Trucks carrying humanitarian aid for the Gaza Strip are parked outside Rafah border gate between Egypt and Gaza, in Rafah, Egypt, 20 October 2023. Guterres said there is need 'to have these trucks moving as quickly as possible and as many as necessary...to go every day into Gaza to provide enough support for the Gaza people.' International mediators continue to push for the passage of aid into Gaza and the exit of foreign nationals fleeing the conflict. Egypt's border crossing with the Gaza Strip in Rafah remained closed on 20 October, with the international aid convoys mostly stationed in the town of Arish some 50 kilometers away. EPA/KHALED ELFIQI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν να διασχίζουν το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ωστόσο η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα – οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι— βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομική βοήθεια έχουν αρχίσει να κινούνται από τη Ράφα με κατεύθυνση προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο και στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο 210 όμηροι κρατούνται από της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ περίπου το 1/5 των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από την Παρασκευή, έπεσαν εντός των εδαφών της Γάζας, εξαιτίας αστοχιών υλικού, προκαλώντας θύματα.

“Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο”

“Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο”, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη “Σύνοδο για την Ειρήνη”, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια”, πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι ενδέχεται να ανοίξει μέσα στην ημέρα το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα ξένοι πολίτες.

Σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει ότι “έχει λάβει πληροφορίες” σύμφωνα με τις οποίες το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει στις 10:00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

“Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αρχές του Ισραήλ κάλεσαν τους Ισραηλινούς να φύγουν “το συντομότερο δυνατό” από την Αίγυπτο και την Ιορδανία

Το Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία να φύγουν από τις χώρες αυτές “το συντομότερο δυνατό” εξαιτίας “της επιδείνωσης των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ”.

Αντίστοιχη προειδοποίηση, επιπέδου 4 — το πιο υψηλό–, έχει ήδη εκδοθεί για την Τουρκία, ενώ η σύσταση για το Μαρόκο αναθεωρήθηκε στο επίπεδο 3, με τις αρχές να συνιστούν στους Ισραηλινούς πολίτες να μην επισκέπτονται τη χώρα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: