ΕΜΑ: Τον Δεκέμβριο η ολοκλήρωση αξιολόγησης για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, σε παιδιά 5 έως 11 ετών

ΕΜΑ: Τον Δεκέμβριο η ολοκλήρωση αξιολόγησης για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, σε παιδιά 5 έως 11 ετών
Vials of the Pfizer vaccine against the COVID-19 coronavirus are displayed as medical workers get vaccinated at Sourasky Medical Center (Ichilov) in the Israeli coastal city of Tel Aviv, on December 20, 2020. - Israel has ordered 14 million doses of the vaccine -- covering seven million people, as two doses are required per person for optimal protection -- from Pfizer as well as US biotech firm Moderna. The vaccine will be rolled out at 10 hospitals and vaccination centres around Israel for healthcare workers from Sunday, according to the health ministry. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP

Το Δεκέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer (Comirnaty), σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Αυτό δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι.

O Μ. Καβαλέρι διευκρίνισε ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες. Πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί τα οφέλη και τους κινδύνους για τον εμβολιασμό των παιδιών και πως τα στοιχεία και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν σοβαρά, αν και σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε τη σημασία να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι άνθρωποι, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 αυξάνεται ξανά στην Ευρώπη. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη στην ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης από τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι η επέκταση των αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.

Σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου Janssen, της Johnson & Johnson 6 μήνες μετά την 1η δόση, o Μ. Καβαλέρι τόνισε ότι αναμένονται τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.

Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του κορωνοϊού, ο Μ. Καβαλέρι δήλωσε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του ΕΜΑ, εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τουλάχιστον 3 θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στις έγκυες γυναίκες, ο Μ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι και οι έγκυες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης. «Υποστηρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την απόφαση των αρχών των κρατών-μελών να συστήσουν τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ