Αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη

Αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη

Σε 32 νεκρούς και 400 τραυματίες ανέρχεται ο απολογισμός των χειρότερων συγκρούσεων των τελευταίων μηνών που ξέσπασαν χθες στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 400 τραυματίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν την Παρασκευή στην Τρίπολη της Λιβύης μεταξύ μελών της πολιτοφυλακής και οπλισμένων κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλι Ζεϊντάν, δήλωσε ότι όλες οι ένοπλες πολιτοφυλακές πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την πρωτεύουσα, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις χειρότερες συγκρούσεις που σημειώθηκαν εδώ και μήνες στην Τρίπολη. «Η ύπαρξη όπλων εκτός του στρατού και της αστυνομίας είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Οι αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν τα μέλη μιας πολιτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούσαν την εκδίωξή τους από την πρωτεύουσα μετά τις επανειλημμένες μάχες τους με άλλες ένοπλες φατρίες. Ανταποκριτής του Reuters είδε ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο να ανοίγει πυρ από το κτίριο της πολιτοφυλακής εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους. Οι διαδηλωτές στην αρχή έφυγαν, αλλά επέστρεψαν βαριά οπλισμένοι και επέδραμαν στα κλειστά κτίρια, στα οποία είχαν οχυρωθεί έως ότου νυχτώσει τα μέλη της πολιτοφυλακής.

Δεκάδες φορτηγά του στρατού έφτασαν αργότερα και προσπαθούσαν να χωρίσουν το πλήθος και τα μέλη της πολιτοφυλακής στο κτιριακό συγκρότημα, αποκλείοντας την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο περισσότεροι ένοπλοι να μπουν στη μάχη.

Αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων δίνουν οι ΗΠΑ για την εύρεση των δραστών της επίθεσης στη Βεγγάζη
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι προσφέρει αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης που είχε στόχο το 2012 το αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη, στην Λιβύη, από την οποία είχαν χάσει την ζωή τους τέσσερις Αμερικάνοι, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρεσβευτής.

«Από τον Ιανουάριο φέτος προσφέρεται αμοιβή που μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη ή την απαγγελία κατηγοριών σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στην επίθεση που έγινε στην Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα αυτής της υπόθεσης, δεν είχε δοθεί καμία δημοσιότητα στο θέμα αυτό της αμοιβής, αν και είχε αποφασιστεί ήδη από τον Ιανουάριο. «Από τότε που έγινε η επίθεση αυτή είχαμε πει σαφώς ότι εμείς αναλαμβάνουμε την δέσμευση να οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που ευθύνονται. Και χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας γι’αυτό», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ρώσοι και Σύροι συναντώνται την Δευτέρα ενόψει «Γενεύης 2»