Έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο ΕΣΠΑ

Έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο ΕΣΠΑ

Απαραίτητη η αναμόρφωση και υιοθέτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης ΜμΕ σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

«Όπου απαιτείται, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού προκειμένου να μην υπονομευθεί περαιτέρω η θέση των επιχειρήσεων των πιο αδύναμων χωρών, να στηρίξουμε τις καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με ειδικά προσαρμοσμένα, ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα», δήλωσε σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την Πολιτική Συνοχής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι απαραίτητη η αναμόρφωση και υιοθέτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ιδιαίτερα στις χώρες της ΕΕ που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.

Για τον λόγο αυτό συζητήθηκε στο Συμβούλιο η ανάγκη προσαρμογών στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους (επίπεδο ανάπτυξης, οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιφέρεια και τη χώρα εγκατάστασης, κ.α.), καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜμΕ σε επιχορηγήσεις, δάνεια, εγγυήσεις δανείων, κ.α.

Όπως είναι γνωστό κατά την περίοδο 2014 – 2020 διπλασιάζονται τα κονδύλια για τις ΜμΕ, (από 70 δισ. κατά την περίοδο 2007-2013 σε 140 δισ. ευρώ) με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι υπουργού συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των ΜμΕ, να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές συνεργασίες σε διακρατικό επίπεδο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις ΜμΕ να επεκταθούν σε νέες αγορές και να ενισχυθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο προκειμένου οι ΜμΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου προσωπικό.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν παρουσίασε τις εξελίξεις ως προς την υποβολή από τις χώρες – μέλη προς την ΕΕ των ΣΕΣ (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, δηλ. το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020) και των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία έχουν υποβληθεί τα 27 από τα 28 ΣΕΣ (σημ.: το ελληνικό πρόγραμμα είναι μεταξύ αυτών που υπεβλήθησαν).

Τις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου απασχόλησε και το ζήτημα της αστικής ανάπτυξης, στη βάση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου για τις Πόλεις του Μέλλοντος που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα του πληθυσμού τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως κατοικεί σε αστικές περιοχές, καθώς και ότι πάνω από το 50 % των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα διοχετευθούν, επίσης, σε αστικές περιοχές, η συζήτηση επικεντρώθηκε:

-Στον καλύτερο προσανατολισμό των κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που επιφέρει η αστική ανάπτυξη (π.χ. ρύπανση του περιβάλλοντος, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός).

-Στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ, εθνικών κυβερνήσεων και τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων.

-Στην προοπτική διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για την αστική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ΕΣΠΑ: Ποιοι παίρνουν τα 4,2 δισ. ευρώ 

Αύξηση ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ μπορεί να επιφέρει το νέο ΕΣΠΑ

«Επανεκκίνηση» στην οικονομία με το νέο ΕΣΠΑ

Τι προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020