Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη ημέρα μετά τις διαγραφές Κασσελάκη

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη ημέρα μετά τις διαγραφές Κασσελάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης παρευρίσκεται στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Βουλή Αθήνα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης

Διαστάσεις πολιτικού εμφυλίου φαίνεται πως έχει λάβει η διένεξη των προεδρικών με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ… με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να παίρνει το όπλο του και να διαγράφει από τη Νέα Υόρκη τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη μέσω… social media, καθώς, όπως είπε, «εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Στην ανάρτησή του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. ‘Αλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Αντιδράσεις

Φυσικά, ουκ ολίγες ήταν οι αντιδράσεις, με τους διαγραφέντες να πνέουν τα μένεα. Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Βίτσας επεσήμανε: «Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί».

«Κανένας δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, ιδιαίτερα εάν έχει ματώσει για να το φτιάξει. Όμως η υποταγή δεν είναι επιλογή. Αν κάποιος μου πει “θα μείνεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα το βουλώνεις, ε δεν γίνεται», δήλωσε ο κ. Βίτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ακόμη, ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι «δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για τα υπονοούμενα που άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, για τον ίδιο στην ανάρτηση διαγραφής, σχολίασε με νόημα πως «αυτά είναι βαριές κουβέντες που λέγονται…».

Δριμεία επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο Νίκος Φίλης μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής.

«Αυτά που υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Αριστερά, αλλά Μητσοτάκης» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Φίλης, αναφέροντας πως «ο κ.Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες» και ότι ήταν λάθος η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το κατασταστικό του κόμματος που έδωσε τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που ήταν μέλος ένα μήνα, να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ερωτηθείς για το εάν είναι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Φίλης απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως για την διαγραφή του θα πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα.

Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: «Ο κ. Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα», «λυπάμαι γιατί αυτός ο χώρος απαξιώνεται και φοβάμαι ότι τελικά κινδυνεύει από την απαξίωση και τη γελοιοποίηση».

Το μέλλον

Σε αυτό το δυστοπικά για την Κεντροαριστερά πλαίσιο, το μέλλον μάλλον είναι άδηλο και ασαφές. Όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλες μεταβολές, διαγραφές και αποχωρήσεις στη μείζονα αντιπολίτευση, με τη δημιουργία νέου κόμματος να είναι ante portas. Ήδη χθες 23 Οκτωβρίου υπήρξε με πρωτοβουλία των Τσακαλώτου, Φίλη, Σκουρλέτη, με κείμενο-μανιφέστο που κατατέθηκε η προαναγγελία νέας πλατφόρμας από την Ομπρέλα.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές στο ευρύτερο κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρόσωπο κατάλληλο να αντιπαρατεθεί στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλεγεί ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης: Ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη ήταν στέλεχος αριστερό που συμμετείχε στην κυβέρνηση του βουνού πριν φύγει από την χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πέτρος Κόκκαλης αναμένεται και αυτός να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση που θα ετοιμάσει ενώ αναμένεται να φύγουν και οι Δημήτρης Παπαδημούλης και ίσως ο Κώστας Αρβανίτης. Όλα θα ξεκαθαρίσουν βέβαια, αυτές τις μέρες αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 11-12 Νοεμβρίου.