«Αιμορραγεί» η ελληνική οικονομία από τη διαφθορά

Στα 12 δισ. ευρώ ετησίως η «μαύρη» τρύπα σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Πάρτι» διαφθοράς έχει στηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), που περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο καυσίμων, λαθρεμπόριο καπνού και εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις μέσω offshore εταιρειών.

Ο γ. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας τόνισε ότι με το άνοιγμα δέκα φακέλων, όπως των offshore, των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων κ.λπ. αποδείχθηκε ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούσαν τα 12 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στην έκθεση γίνεται μία σύντομη καταγραφή εντυπωσιακών υποθέσεων, από το παρελθόν που οδηγήθηκαν στην εισαγγελία, όπως:

– Η έκδοση από επιχειρηματία για προμήθεια μηχανημάτων αξίας 8,8 εκατ. (3 δισ. δρχ.) τιμολογίου μέσω offshore εταιρείας ύψους 17,6 εκατ. ευρώ (6 δισ. δρχ.) με συνέπεια να δοθεί επιδότηση 8,8 εκατ. και να καρπωθεί ο επιχειρηματίας 4,4 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

– Η έκδοση 503.200 πλαστών και εικονικών τιμολογίων ύψους 5 δισ. ευρώ από 4.103 φυσικά και νομικά πρόσωπα το διάστημα 2009 – 12.

– Κρατούμενος στις φυλακές προμήθευσε πλαστά τιμολόγια σε επιχειρήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ.

– Κληρικός εξέδωσε εικονικά τιμολόγια 150.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές.

– Συνταξιούχος εξέδωσε εικονικά τιμολόγια 4 εκατ. ευρώ, ενώ 48 αγρότες της Στερεάς Ελλάδας για ποσό 222,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: To σχέδιο της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης