«Αιμορραγία» 676 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Κίνα μέσα σε έναν χρόνο

«Αιμορραγία» 676 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Κίνα μέσα σε έναν χρόνο

Τα χρήματα «πετούν» μακριά από την Κίνα.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, 676 δισεκατομμύρια δολάρια «έκαναν φτερά» από την Κίνα το 2015. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα επιταχύνθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, καθώς οι ξένοι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της και της χρηματιστηριακής αναταραχής στη χώρα.

Η «αιμορραγία» κεφαλαίων δεν φαίνεται να ανακόπτεται και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για την Κίνα. Οι επενδυτές προσπαθούν να πάρουν τουλάχιστον κάποια από τα χρήματά τους από την Κίνα, καθώς η αξία του γιουάν πέφτει κατακόρυφα και τα χρηματιστήρια «βυθίζονται».

Η Κίνα περιόρισε το ποσό των χρημάτων που ένα άτομο μπορεί να βγάλει έξω από τη χώρα στα 50.000 δολάρια ανά έτος. Μάλιστα, φοβισμένη από την έκταση της εκροής κεφαλαίων, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε capital controls.

Οι μαζικές εκροές κεφαλαίων ενδέχεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στο γιουάν, ωθώντας το προς τα κάτω ακόμη και αυξάνοντας την πίεση στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να ενεργήσει για να στηρίξει το νόμισμα. Η Κίνα έχει ήδη παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος – κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους- για να αποτρέψει το νόμισμα από την περαιτέρω υποτίμηση.