Εμπόδια συναντά η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft

Εμπόδια συναντά η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft
epa09693177 (FILE) - Attendees gather at the Activision Blizzard exhibit at the E3 (Electronic Entertainment Expo) in Los Angeles, California, USA, 12 June 2013 (reissued 18 January 2022). Microsoft on 18 January 2022 in a press release confirmed it will ill acquire video games giant Activision Blizzard "in an all-cash transaction valued at 68.7 billion US dollars." The deal forms the biggest takeover by Microsoft to date. EPA/MICHAEL NELSON *** Local Caption *** 55533336 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βρετανία βάζει "stop" στην εξαγορά.

Την περασμένη Τετάρτη, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαρε την απόπειρα εξαγοράς της εταιρείας ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft, έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Activision Blizzard  κυκλοφορεί παιχνίδια όπως το Candy Crush Saga, το World of Warcraft, το Tony Hawk’s Pro Skater και, το γνωστότερο όλων, Call of Duty.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας (CMA) δεν είναι η μόνη διεθνής ρυθμιστική αρχή που διερεύνησε την προτεινόμενη εξαγορά. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) είχε ήδη υποβάλλει αγωγή για να μπλοκάρει την εξαγορά τον Δεκέμβριο. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο δικαστήριο αργότερα φέτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει έρευνα και έχει ορίσει προθεσμία έως τις 22 Μαΐου για να λάβει απόφαση, ενώ η Αυστραλία διέκοψε τη δική της έρευνα και συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές του εξωτερικού.

Η απόφαση, όπως σημειώνει ο Guardian, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα, καθώς προσπαθεί να πείσει τις αρχές ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τον ανταγωνισμό. Η Microsoft είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι αντιτίθεται στη συμφωνία με το σκεπτικό ότι εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στην εκκολαπτόμενη αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο cloud. Η Microsoft θα μπορούσε να διαθέτει τα παιχνίδια της Activision αποκλειστικά στην πλατφόρμα παιχνιδιών cloud που έχει, το Xbox Game Pass, διακόπτοντας τη διανομή σε άλλους βασικούς παίκτες του κλάδου, ανέφερε η CMA.

Η Microsoft προσέφερε δεσμευτικές υποσχέσεις ότι δεν θα απέκλειε τη σειρά παιχνιδιών από τους ανταγωνιστές. Αρχικά η CMA θεώρησε ότι αυτές οι δεσμεύσεις, συν η οικονομική ζημία που θα προέκυπτε από την απώλεια εκατομμυρίων πωλήσεων σε άλλες πλατφόρμες, ήταν αρκετές για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ του Xbox της Microsoft και του κορυφαίου στην αγορά PlayStation της Sony δεν θα διαταραχθεί από την πραγματοποίηση της πώλησης.

Κι ύστερα έπεσε η βόμβα: η εξαγορά μπλοκαρίστηκε ούτως ή άλλως. Παρόλο που η CMA είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι δεν ανησυχούσε για την αγορά των κονσολών, ανησυχούσε για έναν άλλο, πολύ μικρότερο κλάδο: το cloud gaming.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο εταιρείες αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα δημοσίως, υποστηρίζοντας πως η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι έτοιμο για έναν «υγιή» τεχνολογικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: