Εμπόριο: Το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει «φως στο τούνελ» της πανδημίας  

Εμπόριο: Το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει «φως στο τούνελ» της πανδημίας  
Εργαζόμενοι προετοιμάζουν κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας , Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. Ξεκινά την Δεύτερα το λιανεμπόριο με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε οφέλη από τα κονδύλια της ΕΕ προσβλέπουν οι επιχειρηματίες - Σχέδιο στήριξης για την επανεκκίνηση του τουρισμού 1 δισ. ευρώ - Οι νέες τάσεις της πανδημίας, οι παλινωδίες και τα αναγκαία μέτρα για το λιανεμπόριο.

Mε την Ελλάδα να είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τόσο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Nest Generation EU των 750 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό όλα αυτών με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, καλλιεργούνται προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας με σαφείς θετικές επιπτώσεις στο λιανεμπόριο.

Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο περιθώριο της χθεσινής ψηφιακής εκδήλωσης της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο.

Όπως υπενθύμισαν οι ομιλητές, μόνο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 40 δισ. ευρώ, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σχεδόν 13 δισ. ευρώ σε δάνεια. 

Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να προετοιμάζει μέτρα στήριξης του τουρισμού, για άμεση ρευστότητα και με μορφή έργων που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, άνω του ενός δισ. ευρώ. Η οριστικοποίησή τους αναμένεται περί τα τέλη Απριλίου, ώστε οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν πριν την επανεκκίνηση στα μέσα Μαΐου. Αυτά τα σχέδια εντείνουν τις πιέσεις από φορείς του εμπορίου για δημιουργία ενός πλαισίου στοχευμένων μέτρων για το λιανεμπόριο στα πρότυπα αυτού για την εστίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας του εμπορίου και του χονδρεμπορίου προσφέρει μία στις επτά θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της EuroCommerce και της McKinsey, οι διαδικτυακές πωλήσεις επιταχύνθηκαν σημαντικά (+55%) το 2020, συμβάλλοντας στο 18% της ανάπτυξης της αγοράς το 2020 και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Επιπρόσθετα, η πανδημία της νόσου Cοvid-19 πόλωσε τη ζήτηση, με τους καταναλωτές να διαπραγματεύονται την τιμή λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το 37% των καταναλωτών έψαχναν να εξοικονομήσουν χρήματα στις αγορές τους, σύμφωνα με τις έρευνες. Η αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων αποτυπώνεται στα νέα lifestyle πρότυπα, με τους μισούς καταναλωτές να στρέφονται σε πιο υγιεινά, τοπικά ή φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα. Επίσης το 1/4 των καταναλωτών επιζητούν εξοικονόμηση χρημάτων σε είδη παντοπωλείου και πιο βιώσιμα καταναλωτικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα, η εμπειρία της πανδημίας ήταν και συνεχίζει να είναι πρωτοφανής, με πολύμηνα lockdown, καταστήματα που «ανοιγοκλείνουν», κλίμα αβεβαιότητας, και αγώνα του εμπορικού κόσμου για να αποφύγει τα χειρότερα.

Οι παλινωδίες και τα αναγκαία μέτρα

Μάλιστα το περιβάλλον επιδεινώνουν παλινωδίες όπως αυτή με το θέμα των πολυκαταστημάτων, όπου η πρόσφατη ΚΥΑ για τη λειτουργία της αγοράς άφηνε περιθώρια ερμηνειών στις εταιρείες, άλλες από τις οποίες άνοιξαν όπως π.χ. η Notos και άλλες όχι όπως τα attica. Κι ενώ η πρώτη τιμωρήθηκε με πρόστιμο και αναγκάστηκε να κλείσει, με αρμόδιες πηγές να προαναγγέλλουν ελέγχους και σε άλλες ανοιχτές επιχειρήσεις, σε λιγότερο από ένα 24ωρο αναθεωρήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων που λειτουργούν με το μοντέλο «shop in shop» με εγκύκλιο που ακύρωνε το πρόστιμο στη Notos. Έτσι άνοιξαν τα πολυκαταστήματα της εταιρείας, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει και το attica του City Link στο ισόγειο, προκειμένου να διαχειριστεί με ασφάλεια το εισερχόμενο καταναλωτικό κοινό, που υπενθυμίζεται ότι δεν πρέπει να υπεβαίνει τα 20 άτομα ανά κατάστημα.

Εν κατακλείδι, για τη λειτουργία της αγοράς ο κ. Καρανίκας σημειώνει ότι πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκτιμά ότι στην επιβίωση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα συμβάλλουν μέτρα όπως η διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών, η στήριξη της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανάλογο με αυτό της εστίασης, η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και η οριστική κατάργηση τόσο της προκαταβολής φόρου όσο και του τέλους επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεχίζεται η διήμερη εκδήλωση της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της επετειακής έκδοσης της Έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο.