Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη Οκτωβρίου βλέπει η Pfizer- Ανάγκη για 15 δισ. δόσεις

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη Οκτωβρίου βλέπει η Pfizer- Ανάγκη για 15 δισ. δόσεις
Photo: pixabay.com
Τρομακτικές οι προκλήσεις. Θα χρειαστούν 15 δισεκατομμύρια δόσεις για να σταματήσει η πανδημία. Πάνω από 100 εργαστήρια σε όλον τον κόσμο στο κυνήγι της... μαγικής φόρμουλας.

Στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών δήλωσαν την Πέμπτη ότι ένα ή περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να αρχίσουν να κυκλοφορούν πριν από το 2021, αλλά προειδοποίησαν ότι οι προκλήσεις είναι «τρομακτικές», καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 15 δισεκατομμύρια δόσεις για να σταματήσει η πανδημία.

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού ως το τέλος του έτους προέβη πριν από δύο μέρες και ο σύμβουλος υγείας του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαίος επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες, αν όλα πάνε καλά, να έχουμε ενδεχομένως ένα εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο ως το τέλος του έτους, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο» σημείωσε.

Πάνω από 100 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν ένα εμβόλιο κατά του νέου ιού, συμπεριλαμβανομένων 10, που έχουν φτάσει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

«Η ελπίδα πολλών ανθρώπων είναι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο, ελπίζουμε αρκετά, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Pascal Soriot, επικεφαλής της AstraZeneca. Η εταιρεία του συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη και τη διανομή ενός εμβολίου που δοκιμάζεται στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AFP, ο Albert Bourla, επικεφαλής της Pfizer, είπε ότι η εταιρεία του, η οποία διεξάγει κλινικές δοκιμές με τη γερμανική εταιρεία Biontech σχετικά με διάφορα δυνητικά εμβόλια στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύει επίσης ότι θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Εάν τα πράγματα πάνε καλά και είμαστε τυχεροί, θα έχουμε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, ώστε να μπορούμε… να έχουμε ένα εμβόλιο γύρω στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε.