Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο διαφορετικό από τα άλλα

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο διαφορετικό από τα άλλα

Το Urban Soul Project παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για το σχεδιασμό και την κατασκευή οποιουδήποτε έργου.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project δεν το λες απλά ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Με βάση τη Θεσσαλονίκη, οι δουλειές τους μοιάζουν να είναι σε αυτά τα 15 λεπτά πριν τον καιρό τους. Ο Τάσος Γεωργαντζής, ο ένας εκ των δυο ιδρυτών της εταιρίας, εκπροσωπεί την ομάδα USP και απαντά στις ερωτήσεις του FortuneGreece.com.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στο χώρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ποιά είναι η ομάδα της εταιρίας σας;
Η Urban Soul Project δημιουργήθηκε το 2009 από τον Tάσο Γεωργαντζή και τον Κώστα Φλώρο, από μια ιδέα και ανάγκη για αρμόνια μεταξύ σχεδιασμού και κατασκευής. Πλέον αριθμεί μια ομάδα 12 ατόμων. Η ομάδα της USP συμπεριλαμβάνει αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων, πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς.

Υπήρξε κάποια στιγμή που θεωρείτε ότι η USP έκανε ένα breakthrough; Πότε ήταν αυτό και ποια ήταν η συνθήκη;
Η εταιρία μας έχει δύο breakthrough στιγμές μέχρι σήμερα. Η πρώτη ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας πέτρινης βίλας 550 τ.μ. στη Κέρκυρα. Η ιδέα για το κτίριο βασίστηκε στις παραδοσιακές αγροικίες του νησιού και συνδυάστηκε με εσωτερική διακόσμηση σε παραδοσιακό Αγγλικό στυλ, όπως ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες. Η δεύτερη στιγμή ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή των μεζεδοπωλείων και παντοπωλείων ΕΡΓΟΝ στην Ελλάδα καθώς και στο Λονδίνο. Ήταν η πρώτη μας συνεργασία για σειρά καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Ζει το ελληνικό ντιζάιν;

Ποια είναι η φιλοσοφία στην αρχιτεκτονική σας προσέγγιση;
Το όραμα της USP είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για το σχεδιασμό και την κατασκευή οποιουδήποτε έργου, μέσα από τον συνδυασμό του μοντέρνου και του παραδοσιακού σχεδιασμού με τα υψηλότερα πρότυπα στην ποιότητα κατασκευής, χρησιμοποιώντας, νέας τεχνολογίας, υλικά και παλιές τεχνικές.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Ένα γραφείο – λαχανόκηπος!

Ποιοι ήταν οι στόχοι που θέλατε να κατακτήσετε όταν ξεκινήσατε την εταιρία σας;
Η βασική ιδέα της Urban Soul Project ήταν να εναρμονίσουμε την διαδικασία του σχεδιασμού ενός έργου με την διαδικασία της κατασκευής του, δημιουργώντας έτσι μια απρόσκοπτη σύνδεση από το ένα στάδιο στο άλλο.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει πλέον;
Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, να λειτουργούμε δημιουργικά και εξελικτικά μέσα στην πυκνότητα του χρόνου και την ταχύτητα των έργων. Θέλουμε η κλίμακα των έργων που αναλαμβάνουμε να διαφοροποιείται και να εξελίσσεται. Ένα μεγαλύτερο σπίτι, ένα μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο μαγαζί, ή μια νέα χρήση καταστήματος με το οποίο δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα είναι πάντα πρόκληση και στόχος για μας. Όσον αφορά το περιεχόμενο των έργων, τελευταία δουλεύουμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας, και πιο συγκεκριμένα ασχολούμαστε με το σχεδιασμό ξενοδοχειακών μονάδων. Ο σχεδιασμός ή ο επανασχεδιασμός ξενοδοχειακών χώρων για μας, δεδομένων των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της πόλης αλλά και της χώρας γενικότερα, είναι ιδιαίτερης σημασίας και αντικείμενο ευρύτερης μελέτης, καθώς περιέχει και στοιχεία στρατηγικού σχεδιασμού για το ύφος και την κατεύθυνση που η σύγχρονη ελληνική ξενοδοχειακή υποδομή μπορεί και πρέπει να έχει.

Όταν σχεδιάζετε δίνετε περισσότερο σημασία στην λειτουργικότητα ή στην αισθητική;
Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις στην εταιρεία.Προσπαθούμε να τα συνδυάζουμε σε κάθε έργο μας, ανάλογα με το έργο και τις απαιτήσεις του πελάτη. Η δίκη μας φιλοσοφία είναι να ισορροπεί η λειτουργικότητα με την αισθητική στο βαθμό που θα μας ικανοποιεί και επιτρέπει το έργο.

Δίνετε περισσότερο σημασία στον άνθρωπο ή στην καινοτομία της αρχιτεκτονικής;
Πιστεύουμε ότι το ερώτημα δεν πρέπει να είναι διαζευκτικό. Στην πραγματικότητα, κάθε είδους καινοτομία έχει πάντα στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, και στη περίπτωση της αρχιτεκτονικής, τον κάτοικο, τον χρήστη, τον επισκέπτη, αλλά και τον τρόπο που αυτός σχετίζεται μετ ο περιβάλλον του. Μέσα από το σχεδιασμό μας, επιδιώκουμε να απαντήσουμε στο ίδιο ζήτημα, κάθε φορά με ένα τρόπο πιο εξελιγμένο, σε σχέση με τις προηγούμενες εφαρμογές. Για μας εκεί έγκειται η έννοια της καινοτομίας».

Ποια από τα έργα σας αγαπάτε ιδιαίτερα και γιατί;
Η πέτρινη βίλα στην Κέρκυρα, γιατί ήταν το πρώτο μας έργου τέτοιου μεγέθους. Τα εστιατόρια και παντοπωλεία ΕΡΓΟΝ, γιατί ήταν η πρώτη μας πρόκληση σε καταστήματα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.