Ένα αστέρι γεννιέται στο Twitter

Ένα αστέρι γεννιέται στο Twitter

Πως 140 χαρακτήρες εκτόξευσαν μια νοικοκυρά στο λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ!

Η Κέλι Όξφορντ δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τη βιομηχανία της τέχνης, δεν γνώριζε τους μηχανισμούς του Χόλιγουντ, δεν διέθετε κανένα «όπλο» παρά μόνο το απολυτήριο του Λυκείου. Και όπως παραδέχεται η ίδια, δεν είχε καν συγκεκριμένες φιλοδοξίες.

Αυτό που διαθέτει είναι μια φωνή, καθαρή, ειλικρινή, σαρκαστική, με αρκετό χιούμορ για να γοητεύσει τους followers από το πρώτο της κιόλας tweet. Χάρη στο ταλέντο της να γράφει ευφυολογήματα σε 140 χαρακτήρες μεταμορφώθηκε από 35χρονη Καναδή νοικοκυρά, μητέρα τριών παιδιών, σε περιζήτητη συγγραφέα και σεναριογράφο με έδρα το Λος Άντζελες.

«Μπορώ να γράφω ευφυολογήματα, αλλά δεν είμαι κωμικός», λέει η Κέλι, που άρχισε να γράφει online, τις ώρες που τα «τα παιδιά της δεν ήθελαν να παίξουν άλλο μαζί της».

Η συγγραφική της καριέρα απογειώθηκε -και συνεχίζει την ανοδική της πορεία- με την προσπάθεια που απαιτεί η προμελέτη… ενός tweet. Η επιτυχία, όμως, δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη.

Η Κέλι γράφει εδώ και χρόνια. Γοητεύτηκε νωρίς από το διαδίκτυο, γράφοντας online, από την εποχή των γραφικών ημερών των chat-rooms της AOL και των σελίδων της GeoCities, που σημάδεψαν τα παιδικά χρόνια του Ίντερνετ. Όταν εμφανίστηκε το Twitter το 2006, η Κέλι είχε ήδη ως προίκα ένα κοινό 10.000 ανθρώπων μέσω του blog της.

Άνοιξε λογαριασμό στο Twitter το 2009, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αφού ήταν απλώς «άλλο ένα website, που δεν έδειχνε τίποτα ξεχωριστό». Μπορούσε όμως να το χρησιμοποιήσει, αφού «το format του ήταν περίπου ίδιο με αυτό του Facebook» και οι 140 χαρακτήρες του, έκαναν ενδιαφέρουσα την συγγραφή έξυπνων φράσεων σχολιασμού.

Τα περισσότερα tweets της αφορούσαν την οικογενειακή ζωή, «χωρίς φιλτράρισμα», αφού κατάλαβε ότι ήταν πιο διασκεδαστικό για τους άλλους «όταν άφηνε τον εαυτό της ελεύθερο» να γράφει όπως σκέπτεται.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Diablo Cody ήταν ο πρώτος διάσημος που άρχισε να την «ακολουθεί» φανατικά, το ίδιο έκαναν στη συνέχεια πολλοί κωμικοί του Χόλιγουντ και το «κοινό» της πολλαπλασιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε ένα χρόνο από την εγγραφή της, δέχθηκε πρόσκληση για το Λος Άντζελες, ώστε να πάρει μέρος στη «Βραδιά των 140 Tweets», μια φιλανθρωπική εκδήλωση για την Αϊτή, στην οποία η Κέλι αποτελούσε τη μοναδική καλεσμένη που δεν ήταν κωμικός, ηθοποιός ή συγγραφέας.

Ο παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς «Will & Grace» του NBC, Jhoni Marchinko, την ενθάρρυνε να γράψει ένα δοκιμαστικό σενάριο για την επιρροή των tweets της. «Ήξερα πως να το κάνω», λέει η Κέλι, «αλλά σκέφτηκα, ότι εγώ απλώς κάθομαι στο σπίτι με τα παιδιά και γράφω ένα blog. Αυτό είναι που κάνω». Όταν, όμως, πούλησε το πρώτο πιλοτικό της σενάριο στο CBS, προσγειώθηκε σε μια άλλη πραγματικότητα. Πέρυσι πούλησε ένα σενάριο στην Warner Brothers, έναντι -όπως φημολογείται- εξαψήφιου ποσού.

Σήμερα η Κέλι πιστεύει πως «ό,τι και να γράψει θα βρεθεί κάποιος να το αγοράσει, διότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά studios και τηλεοπτικά δίκτυα και όλα θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το επόμενο δημιούργημα της Κέλι Όξφορντ!».

Οι followers που έχει σήμερα στο Twitter είναι περίπου μισό εκατομμύριο και πολλοί διάσημοι έχουν γίνει «φίλοι» της. Η οικογένειά της έχει μετακομίσει στο Λος Άντζελες και το ζευγάρι έχει αλλάξει ρόλους: ο σύζυγός της άφησε τη δουλειά του ως μηχανικός περιβαλλοντολογικών προγραμμάτων και φροντίζει σπίτι και παιδιά, ενώ η Κέλι εργάζεται full-time και έχει γίνει πρότυπο για χιλιάδες χιουμορίστες χρήστες του Twitter.

Όπως γνωρίζει πλέον κάθε επίδοξος νέος κωμικός, εάν μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα κοινό εκατοντάδων χιλιάδων επιστρατεύοντας έξυπνη, αστεία αφήγηση σε 140 χαρακτήρες, τότε είναι σχεδόν σίγουρη η έκδοση ενός βιβλίου.