Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στον πύργο Γκρένφελ οι επιζώντες τιμούν τα 72 θύματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία τα τραύματα παραμένουν ανοικτά, ενώ μεταξύ των επιζώντων πολλοί καταγγέλλουν την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών.

Οι επιζώντες της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, καθώς και φίλοι και συγγενείς των 72 θυμάτων, προσευχήθηκαν μαζί και πραγματοποίησαν αγρύπνια κατά την πρώτη επέτειο από την τραγωδία αυτή που εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Βρετανία. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, προέρχονταν από 19 εθνικότητες.

Ο πύργος Γκρένφελ, ένα κτιριακό συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο οποίο ζούσαν άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες, παραδόθηκε στις φλόγες στη μέση της νύκτας της 14ης Ιουνίου 2017, η χειρότερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε κτίριο στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τραγωδία, που σημειώθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες συνοικίες του Λονδίνου, προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα για την κοινωνική ανισότητα, την κακή ποιότητα κατασκευής των εργατικών κατοικιών και την παραμέληση των κοινοτήτων των μεταναστών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, τη Μέγκαν Μαρκλ, οι οποίες πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Τσέστερ της βορειοδυτικής Αγγλίας, ήταν μεταξύ αυτών που σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα τήρησαν σιγή προς τιμή των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Η σιγή διήρκησε 72 δευτερόλεπτα, ένα για κάθε ένα από τα θύματα της πυρκαγιάς και ένα για μια γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της μήνες αργότερα.

Ο πύργος, που είναι καλυμμένος με λευκά πανιά, φωτίστηκε πράσινος στη διάρκεια της νύκτας, ένα χρώμα που έχουν υιοθετήσει οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων ως σύμβολο της τραγωδίας.

Κοντινά κτίρια επίσης φωτίστηκαν πράσινα, όπως και το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η επίσημη κατοικία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η Μέι έστειλε στεφάνι με λουλούδια σε μια εκκλησία κοντά στον πύργο, το οποίο συνόδευε χειρόγραφο σημείωμά της στο οποίο τόνιζε ότι τα θύματα δεν θα ξεχαστούν ποτέ. «Η τραγωδία αυτή παραμένει χαραγμένη στο μυαλό μας», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

One year anniversary of the Grenfell Tower fire distaster

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με μια αγρύπνια. «Θέλαμε μια προσωπική στιγμή για να μπορέσουμε να αναβιώσουμε το πνεύμα της κοινότητας για την οποία είμαστε τόσο περήφανοι», σχολίασε η Σάμια Μπαντάνι, συμπρόεδρος του συμβουλίου που εκπροσωπεί τις οικογένειες που ζούσαν στον πύργο Γκρένφελ.

Λίγο πριν την πρώτη επέτειο από την τραγωδία οι πάνω όροφοι του πύργου καλύφθηκαν από λευκά πανιά, στα οποία είναι ζωγραφισμένες πράσινες καρδιές και η φράση: «Το Γκρένφελ είναι πάντα στις καρδιές μας».

Στην εκκλησία του Σεντ Κλέμενς, όπου τη νύκτα της τραγωδίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι του πύργου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ σιωπηλή αγρύπνια, ενώ δεκάδες άνθρωποι κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και φωτογραφίες των θυμάτων πραγματοποίησαν πορεία ως τον πύργο.

One year anniversary of the Grenfell Tower fire distaster

Μετά την πορεία διαβάστηκαν τα ονόματα των θυμάτων και οι φωτογραφίες τους αναρτήθηκαν στον «τοίχο της αλήθειας», σε ένα μέρος του φράκτη που βρίσκεται γύρω από τον πύργο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν όλη την ημέρα με λειτουργίες και προσευχές στο τέμενος της συνοικίας.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση με τίτλο «Green for Grenfell» με στόχο να τιμηθεί «το αίσθημα της κοινότητας» θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές έχουν κληθεί να πάνε στα σχολεία τους ντυμένοι στα πράσινα, ενώ θα γίνει συγκέντρωση δωρεών για τις τοπικές οργανώσεις αρωγής.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία τα τραύματα παραμένουν ανοικτά, ενώ μεταξύ των επιζώντων πολλοί καταγγέλλουν την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών.

One year anniversary of the Grenfell Tower fire distaster

Περισσότερα από 200 νοικοκυριά έχασαν το σπίτι τους και λιγότερα από τα μισά έχουν μετακομίσει σε μόνιμη κατοικία, με τα υπόλοιπα να εξακολουθούν να διαμένουν σε ξενοδοχεία ή σε προσωρινά καταλύματα.

Δημόσια έρευνα έχει ξεκινήσει για να διερευνηθεί αν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η πυρκαγιά, καθώς οι ένοικοι του πύργου είχαν ενημερώσει επανειλημμένα τις αρχές για τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλειά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP