Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή τείχους στο Μεξικό η κυβέρνηση Τραμπ

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή τείχους στο Μεξικό η κυβέρνηση Τραμπ
Photo:

Συνολικά 12 δισ. δολάρια απαιτούνται προκειμένου ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος να χωρίσει και επίσημα τις ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η υπόσχεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει ήδη υπάρχοντα κεφάλαια για την άμεση έναρξη της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχει βρει …τοίχο, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Reuters.

Η άμεση έναρξη της κατασκευής, που υποσχέθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας καθώς και σε εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε τον Ιανουάριο σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από «υπάρχοντες πόρους» του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όμως, μέχρι τώρα το Υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας έχει εντοπίσει μόλις 20 εκατομμύρια δολάρια που μπορούν να διοχετευθούν στο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων έργο, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου που διανεμήθηκε σε μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Το έγγραφο λέει ότι τα κεφάλαια επαρκούν για την κάλυψη του κόστους μερικών πρωτοτύπων του τείχους, αλλά δεν είναι αρκετά για την έναρξη της κατασκευής του. Αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει η κατασκευή, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περαιτέρω κεφάλαια.

Μια υπηρεσιακή έκθεση που αποκάλυψε το Reuters εκτιμά ότι η πλήρης εγκατάσταση τείχους ή φράχτη θα κοστίσει 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια – 9,3 εκατομμύρια δολάρια ανά μίλι φράχτη και 17,8 εκατομμύρια δολάρια ανά μίλι τείχους.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα ζητήσει απ’ το Κογκρέσο να καλύψει το ποσό που δεν καλύπτεται απ’ τα υπάρχοντα κεφάλαια και ότι θα πιέσει το Μεξικό να πληρώσει τους Αμερικάνους φορολογουμένους σε επόμενη φάση.

Ο Πολ Ράιαν, Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει πει ότι θα συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση για το τείχος στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Ο ίδιος εκτιμά το κόστος του έργου από 12 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου εάν το κόστος του τείχους δεν αντισταθμίζεται από μειώσεις δαπανών.