Ένα βήμα πιο κοντά στις υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένα βήμα πιο κοντά στις υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Photo: pixabay.com
Έπεσαν οι υπουργικές υπογραφές για την επέκταση του προγράμματος Superfast Broadband.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και τη χρήση προηγμένων υπηρεσιών για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω υποδομών νέας γενιάς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησαν στην υπογραφή απόφασης σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις το πρόγραμμα Superfast Broadband (SFBB). Με την επέκταση του προγράμματος χιλιάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στο διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες και με επιδότηση που συνολικά ανέρχεται σε 360 ευρώ ανά σύνδεση. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, με εντατικούς ρυθμούς και εντός του χρονοδιαγράμματος προχωρούν έως τώρα οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο του Ultrafast Broadband (UFBB), με την ολοκλήρωση του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών σε πάνω από 2,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 276,57 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα αναφορικά με τη δημόσια συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό των δήμων που έχουν ζητήσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi4EU για την ανάπτυξη σημείων σε δημόσιους χώρους με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 82,7% των δήμων στην Ελλάδα έχει ήδη εγγραφεί στην ειδική online υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να λάβει επιδότηση 15.000 ευρώ έκαστος για την ανάπτυξη ασύρματων υποδομών σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα ή πλατείες.

«Ανεβάζουμε ρυθμούς προκειμένου να πετύχουμε έναν σημαντικό στόχο, την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου στη χώρα μας μέσω σύγχρονων υποδομών» τόνισε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του UFBB αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου διασφαλίζοντας το τμήμα της χρηματοδότησης που προέρχεται από δημόσιους πόρους. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη και λειτουργία υποδομών που θα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Εκτιμούμε, επίσης, πως η επέκταση του SFBB θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρα μας» υπογραμμίζει ο κ. Τζωρτζακάκης και καταλήγει: «Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες και όλη η στρατηγική μας αναπτύσσεται προς αυτή την κατεύθυνση».