Εναλλακτικές επιλογές εξετάζει η Τερέζα Μέι καθώς στενεύουν τα περιθώρια για το Brexit

Εναλλακτικές επιλογές εξετάζει η Τερέζα Μέι καθώς στενεύουν τα περιθώρια για το Brexit

Το «αγκάθι» του backstop παραμένει, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και για τους κατοίκους του Γιβραλτάρ.

Η Βρετανία εξετάζει ποιες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν για την αντικατάσταση του backstop στη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit και αναμένει να τις συζητήσει με τις Βρυξέλλες προσεχώς, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι υπουργοί της είχαν σειρά συναντήσεων για το Brexit από τότε που το κοινοβούλιο της έδωσε την εντολή να επιδιώξει αλλαγές στο backstop – την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποτραπεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία – και οι εργασίες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μέι.

«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουμε επιλογές για το πώς να εγγυηθούμε αυτές τις αλλαγές και στη συνέχεια μπορείτε να περιμένετε να τις συζητήσουμε αυτές με τις Βρυξέλλες προσεχώς», δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ είχε δηλώσει ότι διαβλέπει έναν αυξημένο κίνδυνο η Βρετανία να βγει από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία.

Ερωτηθείσα αν η Βρετανία πορεύεται προς ένα σκληρό Brexit, η υπουργός Κνάισλ απάντησε: «Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

«Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ένα σκληρό Brexit», δήλωσε η Κνάισλ σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στις συνομιλίες σήμερα για δεύτερη ημέρα με τους εταίρους της της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Αντιπαράθεση για το Γιβραλτάρ 

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της ακόμη και σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της σήμερα στο λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε σε έναν κανονισμό που προτείνει η ΕΕ όπου το Γιβραλτάρ χαρακτηρίζεται «αποικία».

Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τις εντάσεις που υπάρχουν για την περιοχή αυτή που βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισπανίας. Η Ισπανία εκμεταλλεύεται το Brexit για να εντείνει τις διεκδικήσεις της για τον «Βράχο».

Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 90 ημέρες ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ειδική συμφωνία αποχώρησης.

Εισάγει μια νέα διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ζουν στη Βρετανία και εκείνους που είναι πολίτες του Γιβραλτάρ, μια Βρετανική Εξωτερική Περιφέρεια που ανήκει τώρα στην ΕΕ.

Διπλωμάτες είπαν πως ο Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ ήγειρε τις αντιρρήσεις του Λονδίνου στο θέμα σε μια συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ. Βρετανίδα εκπρόσωπος είπε: «Το Γιβραλτάρ δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται με τον τρόπο αυτό».

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται το Γιβραλτάρ αποικία του στέμματος, καθώς είναι μέλος της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters