Ένας μπατίρης… εκατομμυριούχος

Πώς ένας από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη έμεινε σχεδόν ταπί!

Πώς ήταν ο Μίδας; Καμία σχέση! Μέσα σε μόλις 18 μήνες, ο Έικε Μπατίστα κατάφερε να χάσει σχεδόν όλη την περιουσία του, κάνοντας 30 δισ. δολάρια «στάχτη»!

Ο άλλοτε «χρυσός» επενδυτής από την Βραζιλία διατυμπάνιζε μέχρι πρότινος ότι -με «όχημα» την πετρελαϊκή εταιρία του OGX– θα γινόταν σύντομα ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. «Σε μία δεκαετία, θα αξίζω 100 δισ. δολ», είχε πει πέρυσι με υπέρμετρη σιγουριά κι έπαρση στην αμερικανική τηλεόραση.

Και η αλήθεια είναι ότι, όταν το έλεγε αυτό, θεωρητικά τον χώριζαν μόλις έξι θέσεις από τον στόχο. Το 2012 ο Μπατίστα θεωρείτο ο έβδομος πλουσιότερος του πλανήτη. Όμως τότε δεν γνώριζε ακόμη ότι ο «θησαυρός» πάνω στον οποίο πόνταρε δεν ήταν παρά «άνθρακας»!

Διαβάστε ακόμη: Τίτλοι τέλους για τον Βραζιλιάνο πρώην δισεκατομμυριούχο Eike Batista;

Τα κοιτάσματα που θα εκμεταλλευόταν η OGX αποδείχθηκαν πολύ μικρότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Κι αυτή η «μαύρη» είδηση σχεδόν αμέσως συμπαρέσυρε στην… οικονομική άβυσσο και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του: κατασκευαστικές, εξόρυξης μετάλλων κι ένα σούπερ λιμάνι λίγο έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Με εξίσου ταχείς ρυθμούς, επενδυτές κι αγορές του γύρισαν την «πλάτη». Μοιραία, το «καμάρι του», η OGX έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει καν στην πληρωμή ομολογιακών τόκων 45 εκατ. δολαρίων. Κι έτσι κατέθεσε προ ημερών αίτηση προστασίας από τη χρεοκοπία, στη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική εταιρική στάση πληρωμών.

«Ο Μπατίστα φέρει μόνον ένα μέρος της ευθύνης», σχολιάζει στο BBC ο Μάρκος Πεντλόβσκι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και σφοδρός επικριτής του… αεριτζίδικου επιχειρηματικού «μοντέλου» που ο Βραζιλιάνος πρώην Μίδας πια εκπροσωπεί.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κερδίζει 6 εκατ. δολάρια την ημέρα

Για την κατάσταση αυτή φταίει και η ίδια η κυβέρνηση της Βραζιλίας -επισημαίνει ο Πεντλόβσκι- που με περισσή προθυμία διευκόλυνε τον επιχειρηματία στην απαλλοτρίωση τεράστιων εκτάσεων και στην εξασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης σε πιστώσεις.

«Όλοι πίστευαν ότι ήταν αδύνατον να αποτύχει», καταλήγει. «Αυτήν ήταν η εικόνα που καλλιεργούσαν ο Μπατίστα, η κυβέρνηση και τα εγχώρια ΜΜΕ».

Τώρα, έχοντας… μόλις 200 εκατομμύρια δολάρια στην τσέπη, ο 56 χρονος ο Έικε δηλώνει και πάλι έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα. Πάντα με τη βοήθεια του Θεού και λίγων καλών φίλων!

Διαβάστε ακόμη: Η Τζίνι Ρομέτι, η έρευνα και ο σκεπτόμενος supercomputer της IBM