Ένας δεκαπεντάχρονος σχεδιάζει το νέο κέρμα της βρετανικής λίρας

Ένας δεκαπεντάχρονος σχεδιάζει το νέο κέρμα της βρετανικής λίρας

Το σχέδιο του βρετανού μαθητή για το νέο δωδεκάπλευρο κέρμα επιλέχθηκε μεταξύ 6.000 προτάσεων.

Η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε το νέο κέρμα της μιας λίρας, σε μια προσπάθεια της να καταπολεμήσει την παραχάραξη του νομίσματος. Το σχέδιο που επιλέχθηκε να κοσμεί την μια όψη του νέου νομίσματος ανήκει σε έναν δεκαπεντάχρονο μαθητή.

Ο David Pearce, ο μαθητής που εντυπωσίασε την σχετική επιτροπή, επέλεξε για το σχέδιό του μια σύνθεση που περιλαμβάνει ένα στέμμα και τέσσερα φυτά, που αναπτύσσονται από έναν κοινό βλαστό. Τα τέσσερα φυτά αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα έθνη που συνθέτουν το Ηνωμένο Βασίλειο: το τριαντάφυλλο για την Αγγλία, το πράσο για την Ουαλία, το γαϊδουράγκαθο για την Σκωτία και το τριφύλλι για την Βόρειο Ιρλανδία.

Το νέο δωδεκάπλευρο κέρμα θα κυκλοφορήσει το 2017. Τα χαρακτηριστικά του σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να παραχαραχθεί, δίνοντάς του ήδη τη φήμη ως το ασφαλέστερο στον κόσμο.

Οι αρχές εκτιμούν πως το 3% των σημερινών κερμάτων της μίας λίρας (σχεδόν 46 εκατομμύρια λίρες) που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πλαστά.

Ο Pearce, που το σχέδιό του επιλέχθηκε μεταξύ 6.000 προτάσεων, δήλωσε έκπληκτος με την απόφαση της επιτροπής, αλλά, παράλληλα, ενθουσιασμένος. «Ξόδεψα πολύ χρόνο ερευνώντας το πώς μοιάζουν τα σχέδια των νομισμάτων και τι είδους σχέδια θα εκπροσωπούσαν όλα τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν προχωρήσω στην ιδέα μου.»

Ανάμεσα στις προτάσεις που έλαβε η αρμόδια επιτροπή υπήρχαν σχέδια όπως σημαίες, κούπες τσαγιού και χάρτες έως και μια απεικόνιση των Rolling Stones.

Εκτός του νέου κέρματος της μιας λίρας, η Βρετανία αναμένεται να εισάγει νέα πλαστικά χαρτονομίσματα, το 2016. Τα νέα τραπεζογραμμάτια θα είναι περισσότερο καθαρά, πιο ανθεκτικά και περισσότερο ασφαλείς από τα παραδοσιακά χαρτονομίσματα.