Ένας πράσινος κήπος «προσγειώθηκε» στη Θεσσαλονίκη

Ένας πράσινος κήπος «προσγειώθηκε» στη Θεσσαλονίκη

Η ιδέα είναι βασισμένη στο πολύ επιτυχημένο παράδειγμα των parkmobiles του San Francisco που αποτελούν τη συνέχεια του επίσης επιτυχημένου πειράματος των parklets.

Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Καλημέρα «πράσινε κόσμε». Ένας μικρός φορητός κήπος, με πυκνή φύτευση, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως παγκάκι επιτρέποντας στους περαστικούς να ξεκουραστούν, «φύτρωσε» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το Green Spot «στάθμευσε» σήμερα στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 9 σαν να ήταν ένα… αυτοκίνητο.

Η ιδέα του Green Spot εντάσσεται σε μια ευρύτερη καμπάνια υπό τον γενικό τίτλο «REACT NOW 4 THESS» σε συνεργασία με το περιοδικό «Επιλογές» και την Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης και βασίζεται στη λογική πως η συχνή μετακίνηση των πράσινων σημείων μέσα στην πόλη δίνει ένα διαδραστικό και ουσιαστικό χαρακτήρα στην παρέμβαση.

Ανάλογα με την μετακίνηση θα ανανεώνεται και το φυτοτεχνικό υλικό με εποχιακά φυτά. Έτσι λοιπόν το green spot θα εναλλάσσεται συνεχώς. Επιπλέον η κατασκευή λειτουργεί και σαν στοιχείο αστικού εξοπλισμού καθώς χρησιμοποιείται και σαν κάθισμα επιτρέποντας στους περαστικούς να ξεκουραστούν.

Copyright © 2014 Elmo+savvidis

Στόχος αυτών των μικρών κινούμενων κήπων είναι αφενός να ενισχύσουν το αστικό πράσινο προσφέροντας μια όαση μέσα στην πόλη αφετέρου δε στοχεύουν να μετατρέψουν το μονότονο αστικό τοπίο σε κάτι ξεχωριστό ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ανακαλύψει την περιοχή, προσφέροντας μια γεύση φύσης στους περαστικούς ανακουφίζοντας τους από την άσφαλτο και το τσιμέντο.

Τα green spots είναι η απάντηση στην απαίτηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για περισσότερο πράσινο στους δρόμους και στοχεύουν να αποτελέσουν αποτελούν ένα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Οικολογικοί εκτυπωτές με νερό αντί για μελάνι

Το πιο «πράσινο» κτίριο στην Ελλάδα

Στους 100 πιο επιτυχημένους στις τηλεπικοινωνίες ο Μιχάλης Τσαμάζ