Ενδιάμεσες εκπτώσεις από αύριο και ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 3/11

Ενδιάμεσες εκπτώσεις από αύριο και ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 3/11

Θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου – Δηλώσεις Χατζηδάκη για το νέο μέτρο.

Ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή, οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 9 Νοεμβρίου, ενώ ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς).

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4177/2013 που προβλέπει:

-Τη θέσπιση δύο ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων (το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) καθώς και τακτικές εκπτώσεις το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

-Λειτουργία των καταστημάτων προαιρετικά την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων.

Διαβάστε ακόμη: Μείωση κατά 7,8% των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο

Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.) που δεν ανήκουν σε αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές.

Οι τρεις μεγαλύτεροι Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματα: ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00 (το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε σήμερα τους καταναλωτές να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο ενώ την Κυριακή ο Σύλλογος και ο Δήμος Αθηναίων συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Doing Business: H Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 72η θέση 

Χατζηδάκης: «Η γκρίνια θα ξεχαστεί»
«Θα έχουμε εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο για να κινηθεί η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τις χαμηλότερες τιμές», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινή εκδήλωση με αφορμή την έναρξη αύριο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου.

«Ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Η γκρίνια θα ξεχαστεί, αυτό που θα μείνει είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, την αγορά και τον καταναλωτή».

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα (κάτω από 250 τ.μ.), πέρα από τις επτά Κυριακές στις περιόδους εκπτώσεων, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που έχουν θεσπιστεί με νόμο, πάντα σε προαιρετική βάση. Σχετική επιστολή απηύθυνε πρόσφατα προς τις Περιφέρειες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος έδινε προθεσμία τριών μηνών στους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να εκδώσουν τις αποφάσεις αυτές ενώ προβλέπει πειθαρχικές ποινές σε περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει άπρακτη.