Ενεργή προσπάθεια της Ρωσίας να υπονομεύσει τις εκλογές βλέπουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

pixabay.com

Για απειλή ρωσικής παρέμβασης στις επόμενες αμερικανικές εκλογές προειδοποιούν οι Αμερικανοί - Νομοσχέδιο με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και πτώση στο ρούβλι.

Η Ρωσία εργάζεται για να υπονομεύσει τις εκλογές για το αμερικανικό Κογκρέσο που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, καθώς και τις προεδρικές εκλογές του 2020, εκτίμησε σήμερα ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόουτς.

Τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσά τους ο Κόουτς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον εμφανίστηκαν στην αίθουσα τύπου στον Λευκό Οίκο για να μιλήσουν για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να προστατευτεί η ακεραιότητα των επικείμενων εκλογών.

«Ο στόχος μας σήμερα είναι απλά να πούμε στον αμερικανικό λαό ότι γνωρίζουμε ότι η απειλή είναι αληθινή, συνεχίζεται, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε νόμιμες εκλογές», τόνισε ο Κόουτς, κάνοντας λόγο για μια διάχυτη συνεχιζόμενη απόπειρα που στόχο έχει να υπονομεύσει τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να ανησυχεί για τις απειλές στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, και για τις ενδιάμεσες και για τις προεδρικές εκλογές το 2020», ανέφερε ο Κόουτς σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο με άλλα ηγετικά στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών.

Η παράνομη δραστηριότητα περιλαμβάνει εγκληματικές απόπειρες για παρεμπόδιση ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η χορήγηση εκλογικής χρηματοδότησης, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον εκλογικών κέντρων και υποδομών ψηφοφορίας, διεισδύσεις υπολογιστών με στόχο εκλεγμένους αξιωματούχους και άλλους, τονίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Αναφορικά με τη ρωσική εμπλοκή στις ενδιάμεσες εκλογές, συνεχίζουμε να παρατηρούμε μια επίμονη εκστρατεία μηνυμάτων από τη Ρωσία για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει και να διχάσει τις ΗΠΑ», τόνισε ο Κόουτς. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να προειδοποιήσουμε για τέτοιες προσπάθειες».

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνες για εκλογική ανάμιξη δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας.

«Επίσης γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να χακάρουν και να κλέψουν πληροφορίες από υποψηφίους και κυβερνητικούς αξιωματούχους» αντίστοιχα πρόσθεσε ο Κόουτς. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που εργάζεται να υπονομεύσει τις αμερικανικές εκλογές.

Μαζί με τους αξιωματούχους στη συνέντευξη Τύπου βρισκόταν η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν και ο διευθυντής της NSA Πολ Νακασόνε.

Πτώση στο ρούβλι έναντι του δολαρίου

Πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, καταγράφηκε σήμερα, λίγη ώρα αφότου Αμερικανοί γερουσιαστές από τα δύο κόμματα, κατέθεσαν στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αμερικανών γερουσιαστών που κατέθεσαν σήμερα το νομοσχέδιο, πρέπει να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις προς τη Ρωσία μέσω της επιβολής πιο σκληρών κυρώσεων, για την παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, για δραστηριότητες της στην Συρία οι οποίες κατά την άποψη του προκάλεσαν χάος και την επέμβαση της στην Κριμαία.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας.

«Το ισχύον καθεστώς των κυρώσεων έχει αποτύχει στο να αποτρέψει τη Ρωσία από παρεμβάσεις στις επικείμενες μεσοκελογές του 2018» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που ανήκει στην ομάδα των γερουσιαστών που κατέθεσαν το νέο νομοσχέδιο. Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, από την πολιτεία του Νιού Τζέρσι, Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν από την πολιτεία της Αρίζόνα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν από την πολιτεία του Μέριλαντ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζιν Σαχίν από το Νιού Χαμσάιρ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων «στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας», «στους ολιγάρχες και κρατικές επιχειρήσεις» όπως και την εφαρμογή κυρώσεων που αφορούν το δημόσιο χρέος. Εκτός των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που δρουν στον κυβερνοχώρο όπως και την δημιουργία στις ΗΠΑ «Εθνικού Κέντρου για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών».