Ενέργεια: Κρίσιμες αποφάσεις για το κόστος – Μηνύματα από τη βιομηχανία

Ενέργεια: Κρίσιμες αποφάσεις για το κόστος – Μηνύματα από τη βιομηχανία
(211004) -- LUXEMBOURG, Oct. 4, 2021 (Xinhua) -- Greek Finance Minister Christos Staikouras attends the Eurogroup meeting in Luxembourg, Oct. 4, 2021. The meeting, chaired by President of the Eurogroup Paschal Donohoe, focuses on the macro-economic situation in the euro area and on the recent energy price developments. (Xinhua/Zheng Huansong) (Photo by Zheng Huansong / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Ετοιμάζεται «ελληνική« λύση ενόψει ευρωπαϊκών αποφάσεων στο τέλος Μαΐου - Πιέσεις στην κερδοφορία βλέπει η βιομηχανία που δεν μπορεί πλέον να μετακυλήσει το επιπλέον κόστος.

Kρίσμος μήνας είναι ο Μάιος για το μοντέλο λύσης που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στο ενεργειακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί τροχοπέδι για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Αν και η κυβέρνηση προσβλέπει σε ευρωπαϊκή λύση, επεξεργάζεται και δικό της σχέδιο με εφαρμογή από τον Ιούνιο, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις, πιθανόν και πριν από τις καταληκτικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εξάλλου οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις και μπαράζ προσφυγών.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για την τραπεζική ένωση ενώ κρίσιμα είναι τα ραντεβού του Eurogroup της 23ης Μαΐου και της συνόδου κορυφής στο τέλος του μήνα. Εκεί θα κριθεί και η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κοινές προμήθειες σε επίπεδο ΕΕ και αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του ρεύματος από το τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου.

Εντωμεταξύ τα μηνύματα από τη βιομηχανία είναι πιεστικά καθώς η μεγάλη αύξηση του κόστους δεν μπορεί να μεταφερθεί πλέον στις τιμές των τελικών προϊόντων καθώς επηρεάζει τη ζήτηση. Ενδεικτικά είναι τα μηνύματα από τη βιομηχανία πλαστικών όπου τα ενεργειακά κόστη είναι υψηλά και αθροίζονται με τις επιπτώσεις από τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Για παράδειγμα, η εισηγμένη εταιρεία Πλαστικά Κρήτης (που πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 375 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, με καθαρά κέρδη 55,2 εκατ. ευρώ) προειδοποίησε για μείωση κερδοφορίας καθώς είναι αντιμέτωπη με υπερτριπλάσιο κόστος ενέργειας, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μεγάλες αυξήσεις στα ναύλα εξωτερικού -τόσο τα οδικά όσο και τα θαλάσσια- αλλά και με δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σε ορισμένα είδη πρώτων υλών, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σημειώνεται δε ότι από τα τέλη Μαρτίου το εργοστάσιο της θυγατρικής του ομίλου στην Κίνα (Shanghai HiTeC Plastics) επηρεάζεται από το τοπικό lockdown ενώ το εργοστάσιο στη Ρωσία λειτουργεί με μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις λόγω των συνεπειών του πολέμου στη ζήτηση και τις δυσκολίες εξασφάλισης των εισαγόμενων πρώτων υλών.

Από την πλευρά της η Δάϊος Πλαστικά που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και στον παραγωγικό, με εξειδικευμένα προϊόντα από πλαστική πρώτη ύλη για αγροτικές εφαρμογές, εμφάνισε μεν σχετική σταθερότητα μικτού κέρδους το 2021 (4,14 εκατ. ευρώ έναντι 4,11 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση) ωστόσο η μεγάλη αύξηση των τιμών των α’ υλών και του κόστους ενέργειας και η δυσκολία της εταιρεία να μετακυλήσει το σύνολο της αύξησης αυτής στις τιμές πώλησης, μείωσε το μικτό περιθώριο κέρδους από 21,44% το 2020 σε 16,13% στην τελευταία οικονομική χρήση.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημαντικά υψηλότερο στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο στην ΕΕ, αν και με βάση την ανάλυση -που περιλαμβάνει φόρους, τέλη και κρατικές ελαφρύνσεις- το τελικό κόστος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες. Πάντως σε μικρές βιομηχανίες με καταναλώσεις μέχρι 2.500 MWh η χώρα μας είναι η ακριβότερη χώρα της ΕΕ στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα στοιχεία της Eurostat

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat σημειώνεται ότι στις επαγγελματικές καταναλώσεις, 500-2.500 MWh ετησίως, η Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι αναδείχθηκε στην κορυφαία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με 0,2238 ευρώ ανά kWh. Ακολούθησε η Κύπρος με 0,1946 ευρώ, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ ήταν 0,1445 ευρώ. Επιπλέον, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο, ήτοι 111,3%, με πρώτη τη Βουλγαρία με αύξηση 114,4%.

Την ίδια στιγμή για τους οικιακούς καταναλωτές στην Ελλάδα το κόστος στο β΄ εξάμηνο του 2021 ήταν στα 0,1974 ευρώ έναντι 0,2369 του ευρωπαϊκού μ.ο. με τα αντίστοιχα μεγέθη να διαμορφώνονται σε 0,1680 και 0,2203 ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2021 και 0,1641 και 0,2153 ένα χρόνο νωρίτερα. Πρακτικά, το ποσοστό αύξησης που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι ο μέσος Ευρωπαίος, αφού η χώρα μας στο συγκεκριμένο διάστημα σημείωσε στο εξεταζόμενο διάστημα αύξηση 20,3% από 12% του ευρωπαϊκού μ.ο.. Επιπλέον η μέση τιμή kWh φυσικού αερίου για κατανάλωση από 20 GJ έως 200 GJ διαμορφώθηκε σε 0,1014 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 από 0,0517 ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, ήτοι αύξηση 96% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ αυξήθηκε από 0,070 ευρώ σε 0,078 ευρώ, δηλαδή μόλις 11%.

Διαβάστε ακόμη: Η Ευρώπη αναζητά συναίνεση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – ενώ το κόστος διαβίωσης αυξάνεται ραγδαία