ΕΝΦΙΑ: Στις διορθώσεις λαθών το «κλειδί» για «κούρεμα» του φόρου – Φρένο σε σενάριο αλλαγών

ΕΝΦΙΑ: Στις διορθώσεις λαθών το «κλειδί» για «κούρεμα» του φόρου – Φρένο σε σενάριο αλλαγών
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τσεκάρουν την τιμή ζώνης, που πλέον ισχύει στην περιοχή τους και να δουν ένα έγινε ο σωστός προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό τους. Τα 10 σημεία-κλειδιά, όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9 έχουν οι φορολογούμενοι και να «ξεφουσκώσουν» έτσι το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για το έτος 2022 και να μειώσουν, ενδεχομένως, τον φόρο που τους αναλογεί. σημειώνεται ότι οι διορθώσεις αφορούν σε ακίνητα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2021 καθώς και σε ακίνητα που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Ωστόσο αν η μείωση του φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.α) τα οποία θα ελεγχθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Η διαδικασία

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

1. Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.

2. Μπορούν να εισάγουν η να μεταβάλλουν η να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Τα λάθη

Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, θα πρέπει να δείξουν οι 7 εκατ. κοι πλέον ιδιοκτήτες στο εάν έχει γίνει σωστά ο υπολογισμός του φετινού φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή θα πρέπει να τσεκάρουν την τιμή ζώνης, που πλέον ισχύει στην περιοχή τους και να δουν ένα έγινει ο σωστός προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό τους. Επιπλέον, υπάρχουν και 10 σημεία-κλειδιά, όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

Να σημειωθεί ότι συχνά οι ιδιοκτήτες έχουν παραβλέψει να καταχωρίσουν σωστά στοιχεία για τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, για βοηθητικούς χώρους, που δηλώνονται συχνά ως κύριοι, ή έχουν κάνει λάθη σε σχέση με την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου. Επίσης, εφόσον πρόκειται για εξοχική κατοικία ή για αγροτεμάχιο σπουδαίο ρόλο παίζει η απόσταση από την θάλασσα καθώς μικρότερη των 800 μέτρων προσαυξάνει το ποσό του φόρου.

Τι πρέπει να δείτε;

Ειδικότερα τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να δοθεί σημασία είναι τα εξής:

1. Όροφος: Θα πρέπει να δηλώνεται ο ακριβής όροφος καθώς σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, ο φόρος βασίζεται στον συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Έτσι ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

2. Ημιτελή κενά κτίσματα: Αν έχουν δηλωθεί σωστά και έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 60%.

3. Ηλικία: Στον σχετικό κωδικό πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

4. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού: Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός το μηχανογραφικό σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό.

5. Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό.

6. Απόσταση από τη θάλασσα: Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

7. Εμπράγματα δικαιώματα. Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) και θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.

8. Βοηθητικοί χώροι: Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κι αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

9. Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ακινήτου.

10. Επαγγελματικοί χώροι: Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

Φρένο σε αλλαγές από το Υπ. Οικονομικών

Στο μεταξύ «κόκκινο» ανάβει το υπ. Οικονομικών σε σενάρια παρεμβάσεων στη δομή του φόρου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως τονίζεται μετά από «50 προσομοιώσεις και ασκήσεις η τελική μείωση από τα 60 εκατ. έφτασε στα 350 εκ ευρώ κι εκατομμύρια ιδιοκτήτες να είδαν μείωση ως και 40% στο φόρο τους».

Σύμφωνα, δε, με πηγές από το οικονομικό επιτελείο ένα πολύ χαμηλό ποσοστό φορολογούμενων (1% με 2%) διαμαρτύρεται, κύρια από νησιά και τουριστικές περιοχές, για τη μεγάλη αύξηση των Τιμών Ζώνης, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, όπως αναφέρεται, εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Σημειώνεται, δε, ότι μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες αυτοί πλήρωναν ως τώρα πολύ μικρότερο φόρο από αυτόν που θα έπρεπε παρά την υψηλή εμπορική αξία που είχαν τα ακίνητά τους. Πάντως σε σχέση με το θέμα της προσαρμογής των επιδομάτων στα νέα δεδομένα των τιμών ζώνης, που οδηγούν εκτός “περιμέτρου προστασίας” πολλούς ευάλωτους συμπολίτες το το Υπ. Οικονομικών εμμένει στο ότι το θέμα ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει για φέτος τουλάχιστον.

Πηγή: news247.gr