Έγγραφο – «βόμβα»: Η ΝΔ καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεκαετίας

Έγγραφο – «βόμβα»: Η ΝΔ καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεκαετίας
Άποψη του κτηρίου που πρόκειται να στεγαστούν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας , Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Τι αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης – Τι απαντάει το Μέγαρο Μαξίμου που επιτίθεται στη ΝΔ.

Ο Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης προχώρησε στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής απόσπασμα από το περιεχόμενο του Compliance Report (έκθεση συμμόρφωσης) της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και ειδικότερα από το κεφάλαιο για την βιωσιμότητα του χρέους και τις παραδοχές για το βασικό σενάριο βιωσιμότητας στο οποίο αναφέρεται ότι «σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Μετά η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τον στόχο του 3,5% για μία περίοδο 10 ετών, ενώ ο στόχος θα μειωθεί σταδιακά στο 1,5% μέχρι το 2040».

Σημειώνεται ότι η έκθεση συμμόρφωσης κατατέθηκε και κοινοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση των κειμένων που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) συνοδεύει κάθε συμφωνία, συντάσσεται από την Επιτροπή και ουσιαστικά «συστήνει» προς το Eurogroup την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιγράφοντας τους όρους και τα προαπαιτούμενα.

Η έκθεση δεν αποτελεί η ίδια συμφωνία, αλλά συνοδεύει τα κείμενα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές περιγράφοντας τις προθέσεις των θεσμών.

Η απάντηση του Μαξίμου
«Η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση» αναφέρουν σε ανεπίσημο ενημερωτικό τους σημείωμα κυβερνητικές πηγές και επιχειρούν να εξηγήσουν ότι: «Το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%! Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση! Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι’ αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως: «Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με την υπογραφή της “ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου” -“Greece will meet the primary surplus targets of the ESM programme (3.5% of GDP in the medium-term), without prejudice to the obligations of Greece under the SGP and the Fiscal Compact”.(http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases.2016/05/24-eurogroup-statement-greece/)».

Στο ίδιο πλαίσιο, επιτίθενται στη Ν.Δ αναφέροντας: «Η ΝΔ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη λαθροχειρία ψευδόμενη για το τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση, και μάλιστα στην ίδια σελίδα, η Επιτροπή μιλά και για εναλλακτικά σενάρια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% και 1,7% μετά το τέλος του προγράμματος! Το ξεχνά…

Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως λέει και ο λαός μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…».