Ενώ όλες οι χώρες παλεύουν να τις μειώσουν, η Γερμανία αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες της

Ενώ όλες οι χώρες παλεύουν να τις μειώσουν, η Γερμανία αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες της
epa05711441 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during the festivity of the '70 Jahre Europa-Union Deutschland' in Berlin, Germany, 11 January 2017. EPA/CLEMENS BILAN

Τα 335,5 δισ. ευρώ, με τα επιπλέον κονδύλια να αφορούν στην ενσωμάτωση των μεταναστών, την αναπτυξιακή βοήθεια, την άμυνα και την εγχώρια ασφάλεια. 

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σταδιακά έως το 2021 χωρίς να αυξήσει το δημόσιο χρέος, εμμένοντας στον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να αυξήσει περισσότερο τις επενδύσεις για υποδομές και τις αμυντικές δαπάνες.

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ ενέκρινε σήμερα το προκαταρκτικό πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2018 και το δημοσιονομικό πρόγραμμα έως το 2021, όπως προτάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters, η Γερμανία θα αυξήσει τις συνολικές δαπάνες το 2018 κατά 1,9% στα 335,5 δισ. ευρώ, με τα επιπλέον κονδύλια να αφορούν κυρίως στην ενσωμάτωση των μεταναστών, την αναπτυξιακή βοήθεια, την άμυνα και την εγχώρια ασφάλεια. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό για τον προϋπολογισμό.

Παρουσιάζοντας το προκαταρκτικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018, ο Σόιμπλε επανέλαβε, επίσης, ότι βλέπει περιθώριο για μείωση των φόρων κατά 15 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν θα εστιάσει στη μείωση της φορολογίας στην κατανάλωση.

Οι δαπάνες για την άμυνα, που ανήλθαν σε 35,13 δισ. ευρώ το 2016, θα αυξηθούν στα 38,45 δισ. ευρώ το 2018, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,23% του ΑΕΠ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να επιτύχουν τον στόχο για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ. Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν ελαφρά στα 35,7 δισ. ευρώ το 2018 από 36,1 δισ. ευρώ φέτος, για να αυξηθούν στα 36,2 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Από το 2019 έως το 2021, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τις συνολικές δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ επιπλέον στα 355,6 δισ. ευρώ.

Καθώς τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το κόστος δανεισμού να συνεχίσει να παραμένει χαμηλό, το δημοσιονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει την ανάγκη νέου καθαρού δανεισμού έως το 2021. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει στις 28 Ιουνίου το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η Γερμανία κινείται προς μία πολύ αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο. Ένας αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός, υπό τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2018 και των επόμενων ετών μπορεί να αναθεωρηθούν, εφόσον αναλάβει την εξουσία ένας νέος συνασπισμός.