Ένταση στο Κίνημα Αλλαγής για τα Σκόπια: Αρνητική η Φώφη Γεννηματά για τη συμφωνία

Ένταση στο Κίνημα Αλλαγής για τα Σκόπια: Αρνητική η Φώφη Γεννηματά για τη συμφωνία

Θεοχαρόπουλος, Καμίνης, Θεοδωράκης και Παπανδρέου θεωρούν τη συμφωνία σημαντικό πρώτο βήμα - Σε αντίθετη γραμμή η επικεφαλής του κινήματος. 

Σε έντονο κλίμα και χωρίς κοινή απόφαση για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «πρόκειται για μια κακή συμφωνία», διατηρώντας επιφυλάξεις για την στάση που πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Παπανδρέου, αφού άκουσαν τα υπέρ και τα κατά, επέμειναν πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα μάλιστα οι τρεις πρώτοι αποχώρησαν, αφήνοντας τη Φώφη Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αρνητικά προσεγγίζει η Φώφη Γεννηματά τη συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. «Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίησή της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας», αναφέρει σχετικά η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της πριν από λίγη ώρα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για αβεβαιότητες και πως υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. «Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και εάν η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Επισημαίνει τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας την οποία κατηγορεί για διγλωσσία και χειρισμούς υπογραμμίζοντας ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Επίσης, η κ. Γεννηματά επικρίνει και τη ΝΔ καθώς φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Για το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Ραγκούσης: «Η εθνολαϊκιστική ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι αδίστακτη κι εθνικά επικίνδυνη»

Συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας επιχειρεί να προκαλέσει η ηγετική ομάδα της ΝΔ, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης, με στόχο, ένα νέο εθνικό διχασμό, όπως αναφέρει. Την χαρακτηρίζει επιπλέον, «αδίστακτη κι εθνικά επικίνδυνη».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής:

«Η εθνολαϊκιστική ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι αδίστακτη κι εθνικά επικίνδυνη. Είναι ακριβώς οι ίδιοι τύποι που αφού χρεοκόπησαν τη χώρα και προκάλεσαν το δημοσιονομικό κραχ του 2009, στη συνέχεια ηγήθηκαν ως αξιωματική αντιπολίτευση του αντιμνημονιακού λαϊκισμού για να κερδοσκοπήσουν κομματικά. Το δε καλοκαίρι του 2014 για να αυτοπροστατευθούν, σκόπιμα δεν έβγαλαν τη χώρα από το Μνημόνιο, συνειδητά δεν έκλεισαν την τελευταία τότε αξιολόγηση. Σήμερα, επιχειρούν πάλι να κερδοσκοπήσουν κομματικά σε βάρος της πατρίδας, ενώ είναι αυτοί οι ίδιοι που μας οδήγησαν στο εθνικό Βατερλώ με την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η υφήλιος να την έχει αναγνωρίσει ως Μακεδονία, τους κατοίκους της ως Μακεδόνες και τη γλώσσα τους ως μακεδονική.

Η εθνική και πολιτική αλητεία της ηγετικής ομάδας της ΝΔ δεν έχει τέλος.

Επιχειρούν αδίστακτα να προκαλέσουν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας.

Στοχεύουν σε ένα νέο εθνικό διχασμό.

Πρέπει να απομονωθούν».