ΕΟΠΥΥ: Διευκολύνσεις στην παροχή φαρμάκων και στην περίθαλψη για τους πυρόπληκτους

ΕΟΠΥΥ: Διευκολύνσεις στην παροχή φαρμάκων και στην περίθαλψη για τους πυρόπληκτους
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, την Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021. Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε διευκολύνσεις για τους δικαιούχους των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Τα δικαιολογητικά για αντικατάσταση φαρμάκων και για αντικατάσταση υγειονομικού υλικού ή ειδών πρόσθετης περίθαλψης.

Για λόγους ανωτέρας βίας και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παροχή της φαρμακευτικής αγωγής, του υγειονομικού υλικού και των ειδών πρόσθετης περίθαλψης στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, για τις προαναφερθείσες παροχές που καταστράφηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, σας γνωρίζουμε ότι:

A. Για την αντικατάσταση των φαρμάκων παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών νωρίτερα, με την προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών:

1) Πιστοποιητικό του τόπου κατοικίας (δήλωση Ε9, λογαριασμοί κτλ.).

2) Βεβαίωση από τον Δήμο ή την Πυροσβεστική για την αναγκαστική εκκένωση της περιοχής ή την καταστροφή της οικίας ή τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης.

3) Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνεται το ΑΜΚΑ του ασθενούς, η καταστροφή των φαρμάκων, λόγω πυρκαγιάς και των συνεπειών της (διακοπή ρεύματος για φάρμακα ψυγείου κ.λ.π), κατονομάζοντας αυτά. Σε περιπτώσεις υποχρεωτικών εκκενώσεων οικισμών που δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης εγγράφων ή παραθεριστών που δεν είναι εφικτή η δυνατότητα προσκόμισης του ανωτέρω (1), θα δηλώνεται στην υπεύθυνη δήλωση η διεύθυνση στην οποία διέμεναν και η αδυναμία προσκόμισης βεβαιώσεων λόγω της εκκένωσης/πυρκαγιάς. Στις περιπτώσεις αντικατάστασης φαρμάκων, τα ανωτέρω θα προσκομίζονται στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις, προκειμένου διαβιβαστούν ηλεκτρονικά, προς έγκριση, στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού και να ενημερωθεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ειδικότερα για φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η υποβολή μπορεί να γίνει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου διαβιβαστούν ηλεκτρονικά, προς έγκριση, στην Κεντρική Υπηρεσία.

Β. Για την αντικατάσταση του υγειονομικού υλικού ή των παρεχόμενων ειδών της πρόσθετης περίθαλψης και των θεραπευτικών μέσων, παρέχεται η δυνατότητα επανέκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης παροχών ΕΚΠΥ από το θεράποντα ιατρό. Για την επανέκδοση και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης θα πρέπει να προσκομίζονται από τους δικαιούχους τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1) Πιστοποιητικό του τόπου κατοικίας (δήλωση Ε9, λογαριασμοί κτλ.).

2) Βεβαίωση από τον Δήμο ή την Πυροσβεστική για την αναγκαστική εκκένωση της περιοχής ή την καταστροφή της οικίας ή τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης.

3) Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνεται ο ΑΜΚΑ του ασθενούς, η καταστροφή των χορηγούμενων ειδών, λόγω πυρκαγιάς και των συνεπειών της, κατονομάζοντας αυτά. Σε περιπτώσεις υποχρεωτικών εκκενώσεων οικισμών που δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης εγγράφων ή παραθεριστών που δεν είναι εφικτή η δυνατότητα προσκόμισης του ανωτέρω (1), θα δηλώνεται στην υπεύθυνη δήλωση η διεύθυνση στην οποία διέμεναν και η αδυναμία προσκόμισης βεβαιώσεων λόγω της εκκένωσης/πυρκαγιάς.