Έως και 165% οι κρατήσεις για όσους έχουν «μπλοκάκι»

Οι ασφαλισμένοι όχι μόνον  θα πληρώνουν περισσότερα, αλλά αν επιλέξουν να καταβάλουν «έναντι» θα κινδυνεύσουν να βρεθούν χρεωμένοι.

Aπό 90% έως 165%, από την 1η Ιανουαρίου 2017, να ενδέχεται να φτάσει το ποσοστό των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν «μπλοκάκι» σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Οι μεγάλες – βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων είναι τρείς, με τους επαγγελματίες που υπάγονται σε αυτές να διαπιστώνουν ότι όχι μόνον ότι θα πληρώνουν περισσότερα αλλά και ότι αν επιλέξουν να πληρώνουν στις εισφορές τους «έναντι» όπως προβλέπει η σχετική διάταξη τότε θα κινδυνεύσουν να βρεθούν χρεωμένοι τους επόμενους μήνες.

Το ζήτημα, από την άλλη πλευρά, είναι, ότι αν δεν πληρώσουν τις εισφορές αλλά και τα παλαιότερα χρέη κινδυνεύουν να χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα και ίσως φτάσουν να μείνουν και χωρίς σύνταξη.  Αυτό ισχύει για όλους όσοι, έχουν οφειλές εφόσον οι  από παλιές και νέες εισφορές ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 15.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους.

Με το νέο νόμο και την εφαρμοστική εγκύκλιο που βρίσκεται στα «σκαριά» προβλέπεται ότι:

1. Οι εργαζόμενοι που έχουν και «μπλοκάκι» για συμπληρωματικό εισόδημα πέραν της μισθωτής απασχόλησης θα επιβαρυνθούν με διπλές κρατήσεις. Ως μισθωτοί έχουν 16% ασφαλιστικές εισφορές επί των αποδοχών, ενώ με το «μπλοκάκι» θα πληρώνουν και 26,95% επί της αμοιβής τους.

Μόνον εάν το «μπλοκάκι» είναι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν εργοδότη, ξεφεύγουν από τη διπλή εισφορά και το κόστος θα μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Αν υπάρχουν δύο εργοδότες ο επιμερισμός του κόστους καθίστανται πρακτικά αδύνατος γιατί θα πρέπει ο μισθωτός να αποδείξει ότι έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με δύο εργοδότες ταυτόχρονα. Μάλιστα για τους χαμηλόμισθους και για όσους απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης το «μπλοκάκι» επιφέρει κυριολοεκτικά δέσμευση του εισοδήματος καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ , οι κρατήσεις εκτινάσσονται έως και 165%.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επί του εισοδήματος. Αν έχουν και επικουρικό, θα δίνουν και ένα 7% επιπλέον. Ακόμη και με μηδενικό εισόδημα θα πληρώνουν σαν να βγάζουν 7.032 ευρώ γεγονός που σημαίνει 157 ευρώ ελάχιστη μηνιαία εισφορά.

3. Οι αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα πρέπει να συνεχίσουν να ασφαλίζονται και με «μπλοκάκι», διαφορετικά θα είναι πρακτικά αδύνατη η άσκηση του επαγγέλματός τους. Ειδικά στο Ταμείο Νομικών η επιβάρυνση από την 1η/1/2017 αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς θα δίνουν το 20% του εισοδήματος για την κύρια ασφάλιση, το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το 7% για επικουρική ασφάλιση που είναι υποχρεωτική. Αν είναι και μισθωτοί όμως με την ίδια ιδιότητα θα πληρώνουν έξτρα εισφορές 26,95% χωρίς το επικουρικό και 34% με το επικουρικό.