Επαναστατική πρόταση του Αυστριακού καγκελάριου: Πενταετή αναστολή πληρωμών για την Ελλάδα

Επαναστατική πρόταση του Αυστριακού καγκελάριου: Πενταετή αναστολή πληρωμών για την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) ανταλλάσει χειραψία με τον Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν (Δ) κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην Βιέννη , Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/STR

Ο Βέρνερ Φάιμαν ζητά να τεθούν στην Αθήνα αυστηροί όροι για μερική παύση πληρωμών και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ζητεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, διαφοροποιούμενος για άλλη μια φορά από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο ελληνικό ζήτημα.

Όπως τονίζει, ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Έλληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ», ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ. «Γι’ αυτό, όμως, θα πρέπει οι Έλληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα», κάτι που, όπως λέει, «θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνο για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».

Κατά τον Βέρνερ Φάιμαν, για να βρεθεί μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών – κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους.

«Όχι πως οι Έλληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει ο κ. Φάιμαν.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, ενώ το όλο κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα. Αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ιδέα, προειδοποιεί.