Επέκταση 2,3 δισ. δολαρίων της Lenovo στην IBM

Επέκταση 2,3 δισ. δολαρίων της Lenovo στην IBM

Το κινεζικό άνοιγμα σε αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς συνεχίζεται.

Η Lenovo επεκτείνει τη δραστηριότητές της, εξαγοράζοντας ένα τμήμα των δραστηριοτήτων serversx86 της IBM έναντι 2,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Η κινεζική κατασκευάστρια υπολογιστών επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να διευρύνει την παρουσία της στους επιχειρηματικούς πελάτες πέρα από τους επιτραπέζιους υπολογιστές γραφείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lenovo στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, το συνολικό ποσό περιλαμβάνει 2,07 δισ. δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Από την πλευρά της, η IBM θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητες συστημάτων και λογισμικού, ενώ 7.500 υπάλληλοί της θα απασχοληθούν στη Lenovo.

Διαβάστε ακόμη: Η Lenovo φιλοδοξεί να γίνει ασυναγώνιστη στα tablets

Η εξαγορά αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο οποίο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας ολοένα και αυξάνεται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών RhodiumGroup, η συνολική αξία των αμερικάνικων εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσεις υπερδιπλασιάστηκε το 2013 στα 13,24 δισ. δολάρια από τα 6,54 δισ. δολάρια το 2012.

Το ζήτημα τώρα είναι αν η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών συναντήσει εμπόδια. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπορεί να συνδέσουν τη συμφωνία αυτή με θέματα τεχνολογικής ή εθνικής ασφάλειας. Το 2005, όταν η Lenovo εξαγόρασε τις δραστηριότητες υπολογιστών της IBM, έναντι 1,25 δισ. δολαρίων, η συμφωνία είχε τεθεί υπό έλεγχο από το αμερικανικό Κογκρέσο και την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων της χώρας.