«Επέλαση» Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές

«Επέλαση» Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές
epa06022315 French President Emmanuel Macron waves from his car as he leaves the polling station after voting in the first round of the French legislatives elections in Le Touquet, northern France, 11 June 2017. France holds the first round of parliamentary elections on 11 June 2017, just under two months after Macron took office as French President. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL MAXPPP OUT Photo:

Σαρωτική νίκη με 32,32% για το κόμμα του Μακρόν στον α' γύρο των Βουλευτικών Εκλογών. Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. 

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχικό του κόμμα MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ψήφους από μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα τείνουν να είναι λιγότερο ακριβή από τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που φέρουν το κόμμα του Μακρόν να πλησιάζει το 33%.

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου.

Το επιτελείο 

Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, περιλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων.

Η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του MoDem, δεξί χέρι του Φρανσουά Μπαϊρού, προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά με περίπου 40% των ψήφων στην ενδέκατη περιφέρεια του Παρισιού, δήλωσε η ίδια στο BFMTV. Η 66χρονη αποτελεί όπως ο Φερνάν αντικείμενο έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης.

Ο Μουνίρ Μαζουμπί, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και νέοτερο (ηλικιακά) μέλος της κυβέρνησης εξασφάλισε περίπου το 37% των ψήφων στη 16η περιφέρεια του Παρισιού.

Τέλος η Ανίκ Ζιραρντέν, υποψήφια του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς (PRG), η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών και πρώην υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, που διεκδικεί τρίτη θητεία στο Σεν Πιερ και Μικελόν, εξασφάλισε το 41,6% των ψήφων όσο ακριβώς και ο Στεφάν Λενορμάντ (του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο) ο οποίος κέρδισε όπως κι εκείνη 1.209 ψήφους στο αρχιπέλαγος των 6.000 κατοίκων στον βόρειο Ατλαντικό.

Όλοι οι παραπάνω φαίνεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι απέχοντες και η κατηφόρα της Λεπέν

Ωστόσο, μεγάλος νικητής, αυτής της ψηφοφορίας παραμένει η αποχή. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε απόψε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».

Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε το 13,20% των ψήφων, ένα ποσοστό ελάχιστα πάνω από την επίδοση του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια που υπολείπεται πολύ των επιδόσεών του στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις προεδρικές εκλογές των τριών τελευταίων ετών.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως μπορεί να κερδίσει ακόμη και μόνο μία έδρα στην 577μελή Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλή θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής (αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων) κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πτώση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα- “Γκρεμίστηκε” ο Μελανσόν

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπέστη μια ιστορική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβολές, μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.

«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»… οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε χθες βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από μια εικοσιαριά έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλή θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

Όλοι για την υποψηφιότητα

Πάντως, στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων, πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιον να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων. Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων. Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Με τις “ευχές” της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

«Καγκελάριος #Merkel: τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον @EmmanuelMacron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Le Monde