Επένδυση-μαμούθ της Softbank σε εταιρεία της General Motors

Το ποσό των 2,5 δισ. θα επενδύσει στην Cruise η Softbank. Οι επενδύσεις της εταιρείας στην Κίνα προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την επένδυση 2,5 δισ. δολαρίων που σκοπεύει να πραγματοποιήσει η ιαπωνική Softbank στην Cruise, εταιρεία του ομίλου της General Motors, που ασχολείται με την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Softbank θα έχει έναν εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Cruise, η οποία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 7,5 δισ. δολαρίων κατά το τελευταίο διάστημα.

Το σχέδιο της Softbank για επένδυση στην εταιρεία της General Motors εξετάστηκε εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές, δεδομένου των επενδύσεων της ιαπωνικής εταιρείας στην Κίνα. Όπως αναφέρει το Reuters η πρόθεση για επένδυση στην Cruise προκάλεσε ανησυχία, καθώς η Softbank ενθαρρύνει τις εταιρείες στις οποίες αποκτά συμμετοχή να μοιράζονται τεχνογνωσία. Οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν κυρίως για το ενδεχόμενο η κινεζική Didi, η οποία κινείται στην ίδια αγορά με τη γνωστή μας και στην Ελλάδα Uber, να επωφεληθεί από τις τεχνολογίες που αναπτύσσει η Cruise.

Σε πρώτη φάση η Softbank θα επενδύσει 900 εκατ. δολάρια και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν όταν ξεκινήσει η διάθεση των πρώτων αυτόνομων οχημάτων της Cruise. Σταδιακά η Softbank θα αποκτήσει ως και το 20% της Cruise. Ο τομέας των αυτόνομων οχημάτων αποτελεί το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού για τις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες όμως καλούνται να αντιμετωπίσουν πίεση και από νεοεισερχόμενους όπως είναι η Waymo του ομίλου της Google.