Επενδυτές και εταιρικοί ηγέτες ζητούν περισσότερη ρύθμιση

Επενδυτές και εταιρικοί ηγέτες ζητούν περισσότερη ρύθμιση
Photo: pixabay.com
Τι γίνεται όταν απαιτείται από τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τόσο τα metrics βιωσιμότητας όσο και τα metrics ποικιλομορφίας.

του Alan Murray

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι ηγέτες των επιχειρήσεων να ζητούν περισσότερη ρύθμιση. Όμως, στη συνάντηση του Fortune CFO Collaborative, υπήρξε σαφής υποστήριξη προς την ανάληψη δράσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ώστε να απαιτείται από τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τόσο τα metrics βιωσιμότητας όσο και τα metrics ποικιλομορφίας.

Γιατί; Για να υπάρχει συνέπεια, σαφήνεια και βεβαιότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, ο οποίος ξοδεύει αρκετό από το χρόνο του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αυτές τις μέρες, είπε στους CFOs ότι η απαίτηση για τυποποιημένα metrics ESG προέρχεται από τους επενδυτές. «Θέλουν μεγαλύτερη λογοδοσία από τον εταιρικό κόσμο σχετικά με το τι κάνουν για να επιτευχθεί πρόοδος προς τον καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών. Το ζητάνε ολοένα και εντονότερα».

Αλλά ενώ κάθε οικονομικός διευθυντής γνωρίζει πώς να μετρά τις αποδόσεις για τους μετόχους, δεν έχει υπάρξει σαφής συμφωνία για το πώς να μετρώνται οι αποδόσεις για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για παράδειγμα, ο Moynihan είπε ότι «το 2020, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα υπήρχαν 600 διαφορετικές συμβάσεις στη Βόρεια Αμερική για περιβαλλοντικά metrics».

Ο Moynihan ηγήθηκε πέρυσι μιας προσπάθειας με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τις 4 μεγάλες λογιστικές εταιρείες για την εκπόνηση μιας σειράς απλουστευμένων και τυποποιημένων μετρήσεων για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και τώρα, λέει, συνεργάζεται με διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες για να υιοθετηθούν αυτά τα μετρήσιμα μεγέθη. «Αυτό που πραγματικά θα αλλάξει δραματικά την κατάσταση είναι όταν κάποιος επίσημος φορέας πει: «Αυτό θα κάνετε».

Ο πρώην επίτροπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Robert Jackson, που τώρα εργάζεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε στους CFOs να περιμένουν ότι η Επιτροπή θα μπει στο παιχνίδι μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα πρέπει να περιμένετε μέσα στους επόμενους έξι μήνες από αυτή τη SEC μια πρόταση ώστε να απαιτείται γνωστοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο στο κλίμα και, δεύτερον, έναν κανόνα για το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο οποίος θα απαιτεί γνωστοποίηση σχετικά με την ποικιλομορφία και τις αμοιβές του εργατικού δυναμικού».

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι. Άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί.