«Έπεσε η γραμμή» στους κόκκινους θαλάμους του Λονδίνου

«Έπεσε η γραμμή» στους κόκκινους θαλάμους του Λονδίνου

Οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι της βρετανικής πρωτεύουσας γίνονται ενεργειακά «πράσινοι».

Το 1924 ο σχεδιαστής Giles Gilbert Scott δημιούργησε τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους που δέσποζαν στους δρόμους του Λονδίνου, της Μάλτας, του Γιβραλτάρ και των Βερμούδων . Μέσα σε δύο χρόνια οι θάλαμοι αυτοί πήραν μια λονδρέζικη «πινελιά», με το στέμμα να τοποθετείτε στην κορυφή του θαλάμου.

Από τότε ο τηλεφωνικός θάλαμος είναι «σήμα κατατεθέν» της βρετανικής πρωτεύουσας και πρωταγωνιστεί σε όλα τα καρτ ποστάλ και αναμνηστικά του Λονδίνου.

Ο χρόνος, όμως, δεν ήταν σύμμαχος και οι περισσότεροι θάλαμοι δεν λειτουργούν πια ή χρησιμοποιούνται πλέον σαν «σπίτια» για τους άστεγους.

Δύο απόφοιτοι του London School of Economics (LSE) ξεκίνησαν πρόσφατα να τους μετατρέπουν σε ελεύθερους σταθμούς φόρτισης κινητών συσκευών με ηλιακή πηγή ενέργειας, προκειμένου να παρέχουν μία ενεργειακή εναλλακτική χωρίς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Η κατασκευή τους χρηματοδοτήθηκε με πέντε χιλιάδες λίρες, που απέσπασαν οι δημιουργοί του Κίρστι Κένυ και Χάρολντ Κράστον σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας χαμηλού άνθρακα που διεξήγαγε ο δήμαρχος του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι.

Το «Solarbox», είναι εξοπλισμένο με ηλιακό πάνελ στην κορυφή του θαλάμου και θα μπορεί να φορτίζει κάποιο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.

Ο πρώτος θάλαμος τέθηκε ήδη σε λειτουργία σε κεντρικό εμπορικό δρόμο του Λονδίνου ενώ οι υπόλοιποι θα λειτουργήσουν από την νέα χρονιά. Ακόμα, όμως, δεν έχει αποφασιστεί ο τελικός αριθμός των θαλάμων που θα μετατραπούν, κάτι που εξαρτάται από την επιτυχία του πρότζεκτ.

«Στο σύγχρονο κόσμο, όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Λονδίνου χρειάζονται μία σειρά από προσωπικά γκάτζετ στα χέρια τους για να νιώσουν πλήρεις, είναι πλέον καιρός να εκσυγχρονίσουμε τους εικονικούς μας θαλάμους για τον 21ο αιώνα, ώστε να είναι πιο χρήσιμοι και βιώσιμοι», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.