Απανωτές προειδοποιήσεις για την οικονομία της Ιταλίας από Κομισιόν και ΔΝΤ

Απανωτές προειδοποιήσεις για την οικονομία της Ιταλίας από Κομισιόν και ΔΝΤ

Νέα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις αρνητικές προβλέψεις της Κομισιόν.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν την Πέμπτη αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας και προέβλεψε άλμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρώμης, ενώ συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου ήταν εννέα μονάδες βάσης υψηλότερη στο 2,60%, με τη διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 295 μονάδες βάσης.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν έδειξαν ότι οι εκτιμήσεις της Ιταλίας για την ανάπτυξή της είναι αισιόδοξες. Το 2019, το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2%, σύμφωνα με την Κομισιόν, αντί του 1,5% που προβλέπει η Ιταλία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται σύμφωνα με την ΕΕ να αυξηθεί το 2019 στο 2,9% αντί του 2,4% που αναμένει η Ιταλία, και στο 3,1% το 2020 αντί να υποχωρήσει στο 2,1% όπως εκτιμά η Ρώμη.

Απάντηση της Ρώμης στην Κομισιόν

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην Επιτροπή, τόνισε με έμφαση ότι « οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

Ισχυρή προειδοποίηση και από το ΔΝΤ

Μετά τις μελανές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ιταλία, σειρά πήρε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ σημείωσε ότι η Ρώμη πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα όσο η οικονομική της ανάπτυξη, αν και επιβραδυνόμενη, συνεχίζει να είναι πάνω από τη δυνητική της.

«Οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης.

«Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της υψηλότερης της δυνητικής ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας για να προωθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ξαναδημιουργήσουν