Eπί ίσοις όροις: Πολυνομοσχέδιο ενάντια στις διακρίσεις με αυστηρές ποινές

Eπί ίσοις όροις: Πολυνομοσχέδιο ενάντια στις διακρίσεις με αυστηρές ποινές
Photo: pixabay.com

Φυλάκιση έως και τρία χρόνια και βαριά χρηματικά πρόστιμα για όσους διακρίνουν αλλήλους λόγω φύλου, θρησκείας, σεξουαλικής ταυτότητας κ.α.

Φυλάκιση ως και τρία χρόνια και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα θα απειλούν όσους προχωρούν σε διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής κατάστασης και ασθένειας, σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», το πολυνομοσχέδιο προσβλέπει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας όπως βασανιστήρια που διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς ή σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ώστε η χώρα να αποφεύγει «ευρωκαταδίκες» και αποζημιώσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θα είναι αυτός που θα αναλαμβάνει την διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο εξισώνεται το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο, με τους συντρόφους του συμφώνου να αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα κλπ..

Όσοι κάνουν διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας κτλ. θα απειλούνται με φυλάκιση 6 μηνών έως 3 χρόνων, ενώ θα υπάρχει και χρηματική ποινή 1.000-5.000 ευρώ, μετά από καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη.

Με τις προωθούμενες διατάξεις, ποινικοποιείται για πρώτη φορά και η μόνη η σύσταση για διενέργεια με χρήση προνομιακών πληροφοριών όπως και μόνη η παράνομη ανακοίνωση τέτοιων πληροφοριών. Παράλληλα, τιμωρείται πολύ αυστηρότερα η κατάχρησή τους -μέχρι και 20 χρόνια κάθειρξη -όταν γίνεται κατ’ επάγγελμα ή συνήθεια από μέλος εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και με πρόστιμα έως 15 εκατ. ευρώ για νομικά πρόσωπα ή έως 5 εκατ. ευρώ για φυσικά πρόσωπα