Επί ποδός οι τράπεζες για κάθε ενδεχόμενο στις ΗΠΑ

Επί ποδός οι τράπεζες για κάθε ενδεχόμενο στις ΗΠΑ

Ποια σενάρια χρεοκοπίας επεξεργάζονται σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Σενάρια χρεοκοπίας επεξεργάζονται οι κεντρικές τράπεζες, όσο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να καταλήξουν σε πολιτικό συμβιβασμό για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.  Ο χρόνος πιέζει καθώς θα πρέπει να υπάρξει λύση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος να παίρνει τα μέτρα του για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για τις πιθανές αντιδράσεις τους κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσαν αξιωματούχοι οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές. Οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και μετά την επιστροφή των τραπεζιτών στις πατρίδες τους.

«Δεν είναι λόγος να μην καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης το γεγονός κατά το παρελθόν το θέμα αυτό (σ.σ.: του αμερικανικού προϋπολογισμού και του ορίου χρέους) είχε πάντα διευθετηθεί», δήλωσε χθες σε Βρετανούς βουλευτές ο κ. Τζον Κάνλιφ, ο οποίος αναλαμβάνει τον επόμενο μήνα καθήκοντα υποδιοικητή στην Τράπεζα της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτοντας: «Θα περίμενα από την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει σχεδιασμούς συναφώς. Θα περίμενα και από τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο». «Η τράπεζα έχει στα χέρια της ένα φάσμα μέσων για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα είναι φυσιολογικές σε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Στέφεν Πόλοζ σε δημοσιογράφους στις 11 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε: Επιχειρήσεις και G20 πιέζουν τις ΗΠΑ για άμεση λύση

Τι θα κάνουν οι τράπεζες σε περίπτωση στάσης πληρωμών
Η αρχική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα αντίστοιχες με τις ενέργειες στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τους όρους για αποδοχή ενεχύρων έναντι των δανείων τους στις τράπεζες και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής των νομισμάτων τους με δολάρια. Ήδη οι επενδυτές και οι τράπεζες ξεφορτώνονται ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές πούλησαν μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι τράπεζες μείωσαν επίσης τα χαρτοφυλάκιά τους, περιορίζοντας τις θέσεις τους σε τέτοιας μορφής χρέος περισσότερο από 50% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Εν μέσω αγωνίας για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική κατάσταση, οι αποδόσεις αμερικανικών χρεογράφων που λήγουν σε ένα μήνα αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αποδόσεις αντίστοιχων τίτλων που δεν λήγουν τους επόμενους έξι μήνες. Η απόδοση των αμερικανικών εντόκων γραμματίων με διάρκεια ενός μήνα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα στο επίπεδο του 0,254%, υψηλότερο από το αντίστοιχο για τα τρίμηνα έντοκα (0,06%) και τα εξάμηνα έντοκα (0,076%).

Ποιοι πλούτισαν από τη κατάρρευση της Lehman Brothers;

Η Citigroup άρχισε να λέει σε κάποιους πελάτες της ότι δεν θα δεχόταν ως ενέχυρο τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν μεταξύ 24 και 31 Οκτωβρίου, βολιδοσκοπώντας τους αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν τίτλους με μακρύτερη διάρκεια λήξης, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

Μεγαλύτερο το κόστος για τις ΗΠΑ, ακόμα και αν βρεθεί λύση
Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ένταση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Αμερικής μπορεί να σημάνει τελικά ότι οι ΗΠΑ θα πληρώνουν μεγαλύτερος κόστος για τον δανεισμό τους, το οποίο θα διαχυθεί στο κόστος δανεισμού των αμερικανικών εταιρειών, πόλεων, πολιτειών και άλλων οργανισμών. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην αγορά χρήματος – τα οποία δανείζουν σε καθημερινή βάση μετρητά στις τράπεζες – έχουν αντιστρέψει τις συναλλαγές τους για να μη μείνουν με πολύ λίγο ρευστό στην κατοχή τους στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην αγορά. «Βραχυπρόθεσμα, μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα θεωρηθεί ως θετική. Αλλά, αν το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον είναι μία σειρά βραχυχρόνιων παρατάσεων, θα υπάρξει ένα οικονομικό τίμημα που θα πρέπει να πληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για επενδύσεις της εταιρείας BlackRock.

Μία ενδεχόμενη βραχυχρόνια συμφωνία δεν θα εξάλειφε επίσης την προοπτική μίας περαιτέρω μείωσης του αμερικανικού αξιόχρεου, ενδεχόμενο για το οποίοι προειδοποίησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αν συνεχισθεί η πολιτική αστάθεια και η κομματική αντιπαράθεση. Μία μείωση του αξιόχρεου θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο θα πληρώνει περισσότερο για τον δανεισμό του και ορισμένοι επενδυτές μπορεί να αναγκασθούν να πουλήσουν αμερικανικό χρέος.

Διαβάστε επίσης: Η 17η Οκτωβρίου που στοιχειώνει τις ΗΠΑ

Νέες επαφές Ομπάμα με Ρεπουμπλικάνους
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε ξανά σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μακόνελ, προκειμένου να του μεταφέρει την ανησυχία του για τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να περιορίσουν την ευελιξία του υπουργείου Οικονομικών στη διαχείριση του ομοσπονδιακού χρέους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακομπ Λιου έχουν περάσει στην αντεπίθεση, αντιδρώντας στα σχέδια μιας μερίδας των Ρεπουμπλικάνων που θέλει να περιορίσει ή και να καταργήσει τις «έκτακτες αρμοδιότητες» που διαθέτει το υπουργείο για να διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις έκτακτες αρμοδιότητες σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες για να συνεχίσει να δανείζεται και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του σε περιόδους που πλησίαζε ή έφτανε το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.  Η τελευταία φορά που το υπουργείο Οικονομικών έκανε χρήση αυτών των έκτακτων αρμοδιοτήτων ήταν τον περασμένο Μάιο για την αποφυγή του ανώτατου ορίου του χρέους των 16,7 τρισ. δολ.

Το υπουργείο έχει ωστόσο προειδοποιήσει ότι μέχρι τις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που διαθέτει για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του αμερικανικού δημοσίου.

Διαβάστε: «Στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος»