«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται» δηλώνει το Ισραήλ

«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται» δηλώνει το Ισραήλ

Καμία εκεχειρία προτού η Χαμάς σταματήσει τη ρίψη ρουκετών λέει ο Νετανιάχου - Όρους για κατάπαυση του πυρός έδωσαν οι Παλαιστίνιοι στο Κάιρο.

«Η επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται. Δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτό ήταν το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη σύσκεψη που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον υπουργό Άμυνας, προς τη Χαμάς να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως η άρνηση του Ισραήλ να στείλει μια αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συζητήσει με τους Παλαιστίνιους για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά ένας τρόπος να αποφύγει να απαντήσει για τις «σφαγές» που διαπράττει.

Χθες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησε στο σύνολο των όρων που θέτουν για την επίτευξη εκεχειρίας.  Μεταξύ αυτών είναι η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα, η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα των περασμάτων στα σύνορα, η διεύρυνση της ζώνης στην οποία θα επιτρέπεται το ψάρεμα για τους παλαιστίνιους αλιείς στα 12 ναυτικά μίλια και η απελευθέρωση κάποιων παλαιστίνιων κρατούμενων.

Σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας, τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν στους Αιγύπτιους μεσολαβητές, οι οποίοι αναμένεται να τα μεταφέρουν στην ισραηλινή πλευρά, που αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο, αφού επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την κατάρρευση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας την Παρασκευή. Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.

«Το Ισραήλ  θέλει να αποφύγει να έρθει» στο Κάιρο, διότι οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να πρέπει να απαντήσουν για τις σφαγές που έχουν διαπράξει εναντίον του παλαιστινιακού λαού, οι οποίες εντείνονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Κάιρο ο Έζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς. «Όμως είτε έρθουν είτε όχι, δεν μπορούν να ξεφύγουν και ο παλαιστινιακός λαός ενωμένος θα τους προσάγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», πρόσθεσε.

«Υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων στο γεγονός ότι η Γάζα δεν μπορεί να επιστρέψει σε έναν αποκλεισμό», επεσήμανε ο Ρισκ. «Είναι φυσικό δικαίωμα του λαού της Γάζας να ζει, όπως οποιοσδήποτε άλλος λαός στον κόσμο», συνέχισε.

«Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να πιέσουν άμεσα την άλλη πλευρά ώστε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα αυτά και το Ισραήλ ενδέχεται να αλλάξει θέση και να στείλει μια αντιπροσωπεία την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ο Ρισκ.

Εκεχειρία ζητά και η Ρωσία
Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να τεθεί σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας μια «ανθρωπιστική εκεχειρία ως το πρώτο βήμα προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την «αναγκαιότητα να υπάρξει μια συμφωνία για να αποφευχθεί η επανάληψη των επιχειρήσεων, των οποίων τα περισσότερα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες» σε μια συνομιλία του με τον ομόλογό του του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Μόσχα.

Ο ισραηλινός στρατός τήρησε από το πρωί μια μονομερή, εύθραυστη εκεχειρία, την οποία απέρριψε η Χαμάς, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο κύμα διεθνούς αγανάκτησης εξαιτίας του θανάτου τουλάχιστον δέκα Παλαιστινίων σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα χθες Κυριακή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από τη Λιέγη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100ή επέτειο από την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στο Βέλγιο, κατά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ολάντ σημείωσε ότι καταγράφονται «σφαγές καθημερινά» με θύματα «τους χριστιανούς στο Ιράκ, τις μειονότητες στη Συρία», και «αυτό συμβαίνει επίσης στη Γάζα, σφαγές. Είκοσι έξι ημέρες σύγκρουσης, οφείλουμε να δράσουμε», τόνισε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

«Έσπασε» η εκεχειρία στη Γάζα – Ακόμα ένα παιδί σκοτώθηκε

«Φουντώνει» ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη

Νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα